U trendu

Protest dela radnika Fijata u Kragujevcu

KRAGUJEVAC – U Kragujevcu je danas održan protest dela radnika kompanije Fijat.

Nezadovoljni radnici okupili su se najpre ispred zgrade Gradske uprave, a nakon toga blokirali su i ulaz u grad, iz pravca Batočine.

Nezadovoljni su što im, kako kažu, vlada nije odgovorila na zahtev i do juče u 11 sati nije izašla sa konkretnom ponudom za zaposlene koji su tehnološki višak, niti po pitanju visine otpremnina.

Tokom protesta najavljeno je da će se radnici okupiti ponovo u ponedeljak, a u planu je i njihov odlazak u Beograd, u sredu 22. juna.

Prema rečima Saše Đorđevića, predsednika Samostalnog sindikata fabrike Fijat, protesta ne bi bilo da su rešenja bila fleksibilnija, kao i da će dalji koraci zavisiti od dešavanja tokom narednih dana.

Đorđe Milojević, član pregovaračkog tima, rekao je da radnici neće odustati od svojih zahteva, kada su u pitanju otpremnine i zaposlenje u fabrikama u Kragujevcu, a smatra i da bi bilo više prijava za rad u inostranstvu da su uslovi bili bolji.

Premijerka Ana Brnabić rekla je ranije danas na Ohridu da pregovori sa predstavnicima sindikata i zaposlenih u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu nisu propali, ali da su oni koji su danas pozvali na protest ponovo prekršili ono što je dogovoreno.

„Vlada je ispunila sve što je rekla i sve što smo obećali i mi pri tome stojimo. Nažalost, oni koji su danas pozvali na protest ponovo su prekršili dogovor“, rekla je Brnabić.

Navela je da je dogovor sa predstavnicima sindikata i zaposlenih u Fijatu jasan i da je o tome pričala na pres konferenciji posle sastanka u Kragujevcu, te da su to ponovili i predstavnici sindikata i predstavnici radnika.

„A to je da mi nećemo izlaziti sa konačnim stavom o otpremnini ili o tome šta će biti ponuđeno onim radnicima koji ostanu bez posla, jer su tehnološki višak ili zato što ne žele da idu u inostranstvo na 18 ili 24 meseca pod ponuđenim uslovima, dakle da ćemo izaći tek kada se završi proces prijave radnika za inostranstvo“, rekla je Brnabić i dodala da se taj proces završava 20. juna.

Dodala je i da će ranijive kategorije biti zaštićene – trudnice, majke za decom do pet godina, invalidi, porodice koje su u procesu vantelesne oplodnje.

Đorđević je jutros rekao da je odziv radnika za rad u inostranstvu slab jer se, kako je rekao, za nju prijavilo manje od 200 ljudi, što je ocenio kao broj ispod svih očekivanja.

On je naveo da je današnji protest „iznuđen“, jer se kroz pregovore za dve nedelje nije došlo do rešenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar