U trendu

Protesti u Siriji zbog gladi i siromaštva

Protesti su izbili danas u dve provincije Sirije pod kontrolom vlade u Damasku zbog povećanja cena, pada vrednosti sirijske funte i sve manje kupovne moći velike većine ljudi u toj ratom razorenoj zemlji, saopštili su opozicioni aktivisti.

Protesti koji su retki u Siriji su na njenom jugu, daleko od sedišta vlade i najvećih gradova kao što su Damask i Alepo.

Protesti su izbili nedelju dana pošto je sirijski predsednik Bašar Asad izdao dva dekreta kojima je duplirao penzije i plate u javnom sektoru, što podstiče inflaciju i teškoće za sve druge.

Protesti su u južnom gradu Svejdi koje naseljavaju manjinski Druzi i u obližnjoj provinciji Dara koja se smatra „rodnim mestom“ sirijske pobune kojom je pre 13 godina počeo rat u Siriji.

Iz Vlade nema komentara o protestima.

Ujedinjene nacije procenjuju da 90 odsto Sirijaca u oblastima pod kontrom vlade živi u siromaštvu i da je na ivici gladi više od polovine ukupno 12 miliona stanovnika te zemlje.

U građanskom ratu u Siriji poginulo je pola miliona ljudi, ranjeno više od milion, razoreni su veliki delovi zemlje i gotovo polovina predratnog stanovništva kojeg je bilo 23 miliona, raseljena je uglavnom u susedne zemlje Tursku, Liban i Jordan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar