U trendu

Prva baza organske proizvodnje u Srbiji uz podršku USAID

BEOGRAD – U Srbiji je, uz podršku USAID-a, uspostavljena moderna, namenski kreirana baza podataka o organskoj proizvodnji koja svim akterima u tom sektoru pruža najvažnije informacije, uključujući lokaciju i proizvodne kapacitete proizvođača organskih proizvoda.

Nova baza podataka, koju je danas na konferenciji za novinare predstavilo nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, omogućiće dobavljačima i proizvođačima organske hrane da poboljšaju efikasnost proizvodnje i ispune zahteve međunarodnog tržišta.

„Baza podataka o organskoj proizvodnji je sveobuhvatan i jedinstven alat koji pruža korisnicima sve relevantne podatke o proizvođačima organskih proizvoda, prerađivačima, asortimanu, količinama i standardima“, rekla je Ivana Simić generalni sekretar Serbia Organike.

Najvažnija funkcija ove baze podataka je da svaki korisnik, kako kaže, može naći potrebne informacije za svoje poslovanje na jednom mestu, bilo da su u pitanju podaci o sirovinama, mogućnost saradnje, ili prilike za trgovinsku saradnju.

Simić je dodala da je od marta 2019. godine već registrovano oko 100 korisnika u bazi podataka i pozvala ostale da se priključe bazi u narednim mesecima.

Aleksandar Pavlović, direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, istakao je da je ova organizacija podržala razvoj ove platforme, jer postoji potreba za većom vidljivošću organske proizvodnje i jačim vezama između ključnih aktera industrije.

„Dugoročno gledano, razvijanje poslovnih mreža povećaće obim proizvodnje i unaprediti konkurentnost srpskih proizvoda na stranim tržištima“, ocenio je on.

Branislav Raketić, rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ukazao je na to da iako zauzimaju okvirno tek oko 1,0 odstto svetskog tržišta hrane, organski proizvodi postaju sve popularniji.

„Ova baza podataka sa pristupom širokom spektru podataka o proizvođačima organskih proizvoda, njihovim proizvodima i kapacitetima, od izuzetnog je značaja jer će nam pružiti korisne informacije za dalji razvoj organskog sektora u Srbiji, što je jedan od prioriteta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, zaključio je Raketić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.