U trendu

Prva grupa Fijatovih radnika iz Kragujevca ide ove sedmice na rad u Slovačku

Prva grupa radnika Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA), koja je prihvatila poziv te kompanije, otići će ove sedmice u Slovačku na jednogodišnji rad u Stelantisovoj fabrici automobila, saznaje nezvanično Beta.

Nema zvaničnih podataka iz FCA koliko se radnika odlučilo za odlazak, ali u sindikatima kažu da se radi o manjem broju zaposlenih, nekoliko desetina.

Kako navode u sindikatima, poslodavac će za radnike koji će otići na rad u Slovačku obezbediti 3600 evra, odnosno dva bonusa.

Prvi od 1.500 evra isplatiće im prilikom odlaska, a drugi bonus od 2.100 evra po povratku, posle godinu dana.

Samostalni sindikat FCA je danas saopštio da ponudu radnicima Fijata da odu na rad u Slovačku, na period od godinu dana, razume „kao omogućavanje radnicima da steknu nova iskustva u očekivanju pune uposlenosti fabrike u Kragujevcu“.

U sindikatu dodaju da oni ne utiče na odluke radnika da li će da prihvate ponudu poslodavca FCA Srbija i odluče se za rad u Slovačkoj, jer je „rezultat dveju volja i zasnovan je na dobrovoljnosti“.

Ističu da je poslodavac, koji upućuje radnika na rad u inostranstvo, u obavezi da o svom trošku za tog radnika obezbedi smeštaj i ishranu, kao i da obezbedi prevoz za odlazak i povratak sa posla, ili naknadu troškova u te svrhe.

Takodje, poslodavac je u obavezi da za te radnike obezbedi zdravstveno i penzijsko osiguranje.

„Zato ističemo da je dobrovoljnost jedini model koji je za našu organizaciju prihvatljiv, kada se radnici upućuju na rad u inostranstvo i mora biti u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije, što je potvrdio i Odbor Sindikalne organizacije svojim odlukama“, zaključuje se u saopštenju.

Poručuju da će sindikalna organizacija FCA, u skladu sa svojom ulogom, biti zaštitnik slobodno izražene volje radnika.

Inače, proizvodni radnici FCA i sestrinske firme „Fijat plastik“ od 24. marta se nalaze na plaćenom odsustvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.