U trendu

Prva kultiurna ustanova sa fiskalnim terminalom

BEOGRAD – Ministar finasija Siniša Mali izjavio je danas da se više od 130.000 obveznika nove fisklaizacije prijavilo za taj postupak, da ih 10,000 već posluje u novom šitemu naplate poreza i da je Ministarstvo isplatilo subvencije za prelazak na efiskalizaciju za više od 125.000 obveznika.

Mali je zajedno sa direktorkom Poreske uprave Draganom Marković, predsednikom Nadzornog odbora Banke Poštanska štedionica Bojanom Kekićem i direktorom pozorišta “Duško Radović” Aleksandrom Nikolićem prisustvovao promociji novog sistema fiskalizacije i uređaja koji promovisao efiskalizaciju i bezgotovinsko plaćanje.

Od 1. maja će i sve ustanove kulture biti obveznici fiskalizacije, a pozorište “Duško Radović” je prva od njih prešla na taj model placjanja poreza uz pomoć Poštanske štedionice koja je poklonila novi fisklani uređaj ovom beogradskom pozorištu.

Mali je dina karticom Poštanske štedionice kupio dve ulaznice za predstavu u “Dušku Radoviću” i dobio fisklani račun sa QR kodom koji je skenirao mobilnim telefonom kako bi odmah proverio da li je plaćen porez.

On je zahvlio Nikoliću što je ovim potezom podržao napore Vlade Srbije u procesu fiskalizacija i pokazao veru u ono što radi država.

Mali je pozvao sve obveznike fiskalizacije da se na vreme prijave za taj postupak i da ne čekaju 31. aparil koji je krajnji rok i dodao kako je čak 209 uređaja i softverskih rešenja za novu fiskalizaciju na raspolaganju obveznicima.

“Od 1. maja svi koji su u obavezi po zakonu da imaju fiskalni račun i uređaj to moraju da urade na vreme. Nemojte da čekate poslednji trenutak, neće ovi koji su uradili hardverska i softverska rešenje imati dovoljno ljudi da vam pomognu u tome ukoliko sve ostavite zaposlednji trenutak”, istakao je Mali.

MInistar je zahvalio Kekiću i Banci Poštanska štedionica što podržavaju, kako je ocenio, jedan od najvažnijih projekata vlade.

“On će doprineti borbi protiv sive ekonomije i uvesti uređen sistem naplate poreza i bolje i trasparentnije poslovanje”, rekao je Mali.

Markovićeva je naglasila da novi sistems fiskalizacije ima širi obuhvat od starog.

“Ovde smo imali prilike da vidimo da se pored procesa fiskalizacije podržava i proceš bezgotovinskog plaćanja u jednom uređaju, što nije bilo moguće u starom modelu.

Zbog većeg obughvata se podrazumeva da će sva pozirišta izdavati fisklane račune sa prepoznatljivim QR kodom”, rekla je direktorka Poreske uprave.

Ona je takođe pozvala sve koji su po zakonu obavezni da se fiskalizuju da to učine na vreme.

“Banka Poštanska štedionica kao državna banka sa jasno artikulisanim državnim interesom u svakom projektu Vlade Srbije, pogotovo Ministarstva finasija, podržava sve aktivnosti.

Naša današnja aktivnost se pre svega ogleda u tome što ćemo za buduće obveznike fiskalizacije ponuditi paket da prvih godinu dana mogu besplatno da koriste ove uređaje”, rekao je Bojan Kekić.

On je dodao da Poštanska štedionica za to vreme neće naplaćitvati održavanje tekućih račcuna, mobilno bankarstvo, elektronsko banklarstvo i slanje SMS poruka.

“Mi kao banka u stopostotnom vlasništvu Srbije, zahvaljujući podršci Ministartsva finansija, sigurnim koracima idemo ka budućnosti”, poručio je Kekić.

Direktor pozorišta Nikolić je reako da ta kuturna ustanova razume progres i značaj efiskalizacije.

“Ovo je naša podrška efisklaizaciji i širenju mreže bezgotovinskog palćanja. Hvala Banci Poštanska štedionica na poklonjenom terminalu za plaćanje”, rekao je Nikolić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.