U trendu

Prva sajber vežba u Ratelu za odbranu od krađe podataka

BEOGRAD – Nacionalni Centar za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima (CERT) održao je prvu sajber vežbu zaštite ličnih i finasijskih podataka od napada malverima za predstavnike ključnih institucija u oblasti informacione bezbednosti, saopštio je danas Ratel.

Dodaje se da je vežba održana na platformi Cyberbit koju je poklonila Kraljevina Norveška preko Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), namenjena izvođenju nacionalnih sajber vežbi i unapređenju veština članova nacionalne CERT zajednice.

Učesnici vežbe su imali priliku da treniraju odbranu od Keylogger malvera (zlonamernog softvera) koji snima sve što korisnik otkuca na tastaturi i koji se koristi za krađu ličnih i finansijskih podataka, navodi Ratel.

Tokom napada napadač dobija pristup jednoj mašini u mreži organizacije i takozvanim lateralnim kretnjama pristupa domen kontroleru i instalira zlonamerne procese, precizira se u saopštenju.

Napominje se da je odbrana od ove vrste napada posebno značajna imajući u vidu da su najzastupljeniji sajber napadi u našoj zemlji tokom 2020. godine bili fišing, ransomver, trojanac i ostale vrste malvera.

Fišing se najčešće koristi za distribuciju malvera, a napad se najčešće distribuira putem elektronske pošte, mada su sve zastupljeniji napadi koji koriste društvene mreže, takozvane ćat aplikacije, SMS poruke ili telefonske pozive, ističe Ratel.

Dodao je da rad u hiperrealističnoj simulaciji sajber napada omogućava učesnicima vežbe efikasno unapređenje veština i pre nego što se napad dogodi, što predstavlja jedan od najvažnijih načina odbrane od sajber napada koji su sve sofisticiraniji i teži za otkrivanje.

Platforma Cyberbit koju je poklonila Norveške je jedna od najsavremenijih namenjenih usavršavanju veština neophodnih za detekciju i oporavak od sajber napada, što će značajno doprineti otpornosti informacione bezbednosti Republike Srbije, naglašava Ratel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.