U trendu

Prva sednica tela sa smanjenje energetskog siromaštva

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović predsedavala je danas prvom sednicom Nacionalne koalicije za smanjenje energetskog siromaštva i istakla da je reč o temi koja je aktuelna svuda u svetu i da energetsko siromaštvo mora biti u fokusu strateških dokumenata, od energetike i ekologije do rodne ravnopravnosti.

„Naš zadatak je da damo svoj doprinos u donošenju odluka koje će za cilj imati smanjenje energetskog siromaštva. Ovo je prvi put da smo formirali ovakvu jednu nacionalnu koaliciju. Ministarstvo je usvojilo četiri zakona i u toku je izrada podzakonskih dokumenata gde članovi koalicije takođe mogu dati svoj doprinos“, rekla je Mihajlovićeva.

Takođe, pokrenuli smo izradu dva važna strateška dokumenta – Integrisani plan za klimu i energetiku, kao i Strategiju razvoja energetike do 2040. godine, sa vizijom do 2050, dodala je ona, saopštilo je Ministarstvo.

Deo ovih dokumenata će svakako biti i energetsko siromaštvo, kaže Mihajlovićeva i poručuje da moramo definisati sve ono sa čime ćemo se u narednim decenijama susretati.

Oblast energetskog siromaštva biće deo i nove Strategije za rodnu ravnopravnost, dodala je Mihajlovićeva.

Na današnjem sastanku bilo je reči i o uspostavljanju Uprave za energetsku efikasnost, izradi Uredbe o energetski ugroženom kupcu, ali i o doprinosu obnovljivih izvora energije, posebno solarnim panelima, u smanjenju energetskog siromaštva.

Članovima koalicije predstavljena je i Regionalna studija koja se bavi energetskim siromaštvom u okviru Energetske zajednice.

Prisutnima se, između ostalog, obratila i šefica kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović, koja je zahvalila potpredsednici Mihajlović na doprinosu uključivanja rodne perspektive u sve nacionalne politike, uključujući i energetsko siromaštvo sada.

„Uključivanje rodne ravnopravnosti u javne politike i planove osnov je da niko ne bude izostavljen i zaboravljen. Važno je da osiguramo učešće žena u svim sektorima. Zajedno sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i RES fondacijom uradili smo istraživanje o rodnoj perspektivi u oblasti energetskog siromaštva i nalazi koje ćemo predstaviti u septembru jasno ukazuju na rodnu neravnopravnost“, rekla je Rikanovićeva.

Sastanku Nacionalne koalicije prisustvovali su predstavnici Ministarstva rudasrtva i energetike, Ministarstva finansija, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva zdravlja, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Generalnog sekretarijata vlade, Privredne komore Srbije, Republičkog zavoda za statistiku, Stalne konferencije gradova i opština, UN Women, Svetske banke, RES fondacije i organizacije RERI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.