U trendu

Prvi kruzeri u pristaništu kod Ramske tvrđave iduće sezone

BEOGRAD – Agencija za upravljanje lukama u narednom periodu investiraće u gradnju međunarodnog putničkog pristaništa kod Ramske tvrđave, a razmotriće se i izgradnja marine u Velikom Gradištu, kaže direktor Agencije Vuk Perović.

Kako je saopštila Agencija, Perović je posetio Veliko Gradište i sa predsednikom opštine Draganom Milićem obišao lokaciju na kojoj je planirana izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa.

Saglasili su se da će taj infrastrukturni projekat uvrstiti Veliko Gradište među atraktivne destinacije za kruzing.

Perović je rekao da su izdvojena sredstva u ovoj godini za izgradnju sistema veze plutajućeg objekta i obale koji će, kaže, omogućiti bezbedno pristajanje brodova u pristaništu kod Ramske tvrđave, s obzirom na specifičnu konfiguraciju terena.

Naredni korak je, dodaje, izbor lučkog operatera, kako bi pristanište bilo spremno za doček prvih kruzera u idućoj nautičkoj sezoni. „Na taj način, približićemo tvrđavu Ram turistima iz celog sveta i upotpuniti ponudu Donjeg Podunavlja“, kaže Perović.

Naveo je da se pratećim akcionim planom Vlade Srbije za razvoj vodnog saobraćaja nastoji da se u potpunosti iskoriste brojne mogućnosti Dunava za dalje pospešivanje međunarodnog i domaćeg rečnog putničkog saobraćaja.

Agencija radi na Studiji kojom će biti definisana mreža marina na Dunavu i Savi, a na sastanku je jedna od tema bila i razmatranje marine u Velikom Gradištu jer, kako je rečeno, Srebrno jezero predstavlja perspektivnu mikrolokaciju za buduću marinu.

Predsednik opštine Dragan Milić kaže da će otvaranje međunarodnog pristaništa u Ramu unaprediti turizam i domaću radinost ovog kraja.

„Ponosni smo na činjenicu da ćemo biti u prilici da turistima prikažemo obnovljenu Ramsku tvrđavu, koja je važan kulturno-istorijski objekat, ali i druge znamenitosti, poput Srebrnog jezera“, zaključio je Milić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.