U trendu

Prvi sertifikati za pouzdane trgovce preko interneta

Prvih 35 sertifikata za visoke standarde u elektronskoj trgovini dodeljeno je danas malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u Srbiji u okviru projekta koji je finansirala Evropska unija.

Vodja projekta Razvoj elektronskog poslovanja Lešek Jakubovski rekao je za EurAktiv da je smisao projekta da se u Srbiji dostignu isti standardi u elektronskoj trgovini koji se primenjuju u EU, a prvi korak ka tome je da neko udruženje ili drugo telo u Srbiji preuzme izdavanje sertifikata poverenja, koji nose ime E-trastmark (E-Trustmark), u prevodu oznaka poverenja u elektronskoj trgovini.

To telo bi nakon preuzimanja ove uloge prirodno počelo da saradjuje sa evropskim udruženjem EMOTA koje u okviru EU ovlašćuje organizacije zemalja članica za izdavanje sertifikata poverenja, naveo je Jakubovski.

Istakao je da su preduzeća koja su dobila oznaku u Srbiji ispunila visoke standarde u pogledu transparentnosti podataka o svom radu, poštovanja zakona, davanja informacija potrošačima o proizvodima i uslugama, kao i poštovanja njihovog prava za vraćanje robe i postupanje po žalbama.

Uspostavljena je i internet platforma e-dukator (www.e-dukator.rs), na kojoj gradjani mogu da se informišu o svojim pravima pri elektronskoj trgovini, ali i da prodju kroz lekcije i nakon toga odgovore na pitanja i dobiju sertifikat za obučenog, odnosno e-dukovanog kupca na internetu, rečeno je na predstavljanju rezultata projekta.

Kako je saopšteno nakon dodele sertifikata, portal je pokrenut zato što je istraživanje sprovedeno u oktobru 2015. pokazalo da oko 35 odsto gradjana ima iskustva u elektronskoj trgovini, a više od polovine njih, odnosno 59 odsto, ne bi znalo kome da se žali ukoliko bi došlo do problema.

Zamenik Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da će uvodjenje standarda u elektronskoj trgovini biti korisno u za ekonomiju Srbije i za put ka EU, i istakao da će nakon završetka projekta biti potrebno da se u Srbiji razvije sistem za trajno izdavanje sertifikata i izgradi jaka samoregulacija.

Projekat Razvoj elektronskog poslovanja finansirali su poreski obveznici EU u iznosu od 2,5 miliona evra, istakao je Benedikt, podsetivši da je Unija najveći donator Srbiji, sa tri milijarde evra u prethodnih 15 godina, a da ukoliko se ubroje i donacije država članica taj iznos raste na 4,5 milijardi.

On je rekao da je u EU predložena izmena propisa kako bi se podstakla prekogranična trgovina preko interneta, i naveo da u Uniji svakodnevno internet koristi 350 miliona ljudi, ali da samo 15 odsto kupuje iz drugih zemalja.

Prema predlogu Evropske komisije, trebalo bi da se spreči diskriminacija prema mestu življenja, poput automatskog preusmeravanja na sajt odredjene zemlje i ograničavanja i promena uslova u zavisnosti od zemlje prebivališta, kao i da se smanje troškovi isporuka, naveo je Benedikt.

Predlog, kako je naveo, predvidja i jačanje uloge nacionalnih regulatornih tela u kontroli, što bi omogućilo zatvaranje sajtova u slučaju lažnih ponuda, kontrolu poštovanja pravila o odustajanju od kupovine i pribavljanje podataka od banaka i registratora o prodavcu u slučaju potrebe.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač rekla je da su u srbiji prepreke za elektronsku trogvinu strah potrošača prema trgovini preko interneta, pre svega za kradju podataka i beojeva kartica, ali i nedostatak inicijative i neinformisanost malih i srednjih preduzeća.

Firme koje su dobile sertifikat su iz kategorije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, iz različitih oblasti od izdavačkih kuća preko trgovaca opremom za bebe, posteljinom i slićnom poremom, do prodavaca tehnike, turističkih agencija, a na listi je i jedna cvećara.

Preduzeća koja su dobila sertifikat oznaku postavljaju na svojim internet sajtovima preko kojih obavljaju trgovinu, a više podataka za preduzeća i potrošače može se pronaći na sajtu eposlovanje.biz.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.