U trendu

PŠS Vranje 67 godina u službi poljoprivrede juga Srbije

VRANJE – Poljoprivredna savetodavna i stručna služba (PŠS) „Vranje“ već 67 godina brine o unapređivanju ratarstva, stočarstva i voćarstva na teritoriji sedam lokalnih samouprava juga Srbije, saopštila je ta služba.

Navedeno je da je osnovana početkom 1954. godine kao rejonska stanica za zaštitu bilja, a od 2011. godine odlukom Vlade Srbije menja svoj naziv u Poljoprivredna savetodavna i stručna služba ”Vranje”.

Služba radi i određene poslove po ovlašćenjima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao što su stručna i zdravstvena kontrola proizvodnje semena i sadnog materijala, kontrola izvoza poljoprivrednih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih uverenja, piše u šaopštenju.

PŠS „Vranje“ pokriva područja Vranja, Bosilegrada, Surdulice, Vladičinog Hana, Trgovišta, Bujanovca i Preševa, na površini od 3.520 kvadratnih kilometara, sa 363 naseljena mesta u kojima živi oko 250.000 stanovnika i ima 60.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Navedene lokalne samouprave imaju oko 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega oko 80.000 hektara oranica, oko 7.000 hektara voćnjaka, 1.500 hektara vinograda i oko 110.000 hektara livada i pašnjaka, precizira se u saopštenju.

Naglašava se da služba obavlja poslova koje joj poverava Ministarstarstvo poljoprivrede, ali i da pruža usluge na tržištu koje se ogledaju u agrohemijskoj analizi zemljišta i držanju kurseva i seminara, kao i praktično-pokaznih vežbi na terenu.

PŠS „Vranje“ čine sektori zaštite bilja, ratarstva i povrtarstva, voćarstva i vinogradarstva, sektor stočarstva i laboratorija.

PŠS „Vranje“ podseća da su usluge koje pruža poljoprivrednim proizvođačima besplatne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar