U trendu

Ptičji grip desetkuje broj živine u SAD

NJUJORK – Virus ptičjeg gripa, koji se širi SAD-om i ubrzano postaje najgora epidemiju u zemlji, već je „odneo“ više od 37 miliona pilića i ćurki, a procenjuje se da će taj broj porasti do početka juna pošto farmeri vrše masovni odstrel širom američkog Srednjeg zapada, izveštava „Blumberg“.

Shodno uputstvima savezne vlade, na farmama moraju da se unište čitava komercijalna jata živine ako je samo jedna jedinka pozitivna na virus, kako bi se zaustavilo širenje zaraze. Rezultat te mere su uznemirijući prizori šrom ruralne Amerike, dodaje njujorška agencija.

U Ajovi se milioni živine uništavaju na ofgromnim farmama gušenjem na visokim temperaturama ili otrovnom penom, a u Viskonsinu su viđene kolone kamiona dampera koji skupljaju masu živinskih lešina i gomilaju ih na nekorišćenim poljima, pri čemu ljudi u susednim domaćinstvima žive sa smradom od raspadanja živine.

Kriza ptičjeg gripa najviše pogađa koke nosilje i ćurke, a bolest uglavnom šire divlje ptice selice koje u jatima lete iznad farmi i ispuštaju izmet u krugu živinarnica.

Cene živinskog mesa u SAD-u zbog toga skaču do rekordnih nivoa, doprinoseći najbržem rastu inflacije u poslednje četiri decenije, navodi „Blumberg“ dpdajući da se deficit ponude živinskog mesa u Americi, izazvan ptičjim gripom, dešava u vreme dok svetske cene hrane dostižu nove maksimume.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.