U trendu

Puštena u rad trafo stanica „Preljina“ vredna 1,5 mil.evra

ČAČAK – V.d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić pustio je danas u rad veliku trafo stanicu „Preljina“ u industrujskoj zoni kod Čačka, u koju je do sada uloženo više od 160 miliona dinara.

Grčić je nakon puštanja pod napon TS (snage 35/10 kilovata) rekao da je puštanje u rad ove trafo stanice veoma važno budući da se u ovoj industrijskoj zoni gradi fabrika „Forverk“ za koju je položen kamen temeljac u julu ove godine.

„Trenutno su u finalnoj fazi pregovori za početak izgradnje još jedne fabrike, a radna mesta, industrija, infrastruktura, preduslovi su za bolji život kako ljudi ne bi razmišljali o migracijama“, rekao je Grčić novinarima.

On je rekao da EPS na taj način daje doprinos kako politici države, tako i gradu Čačku.

Grčić je naveo da će ova trafo stanica doprineti stabilizaciji napojne mreže i za nekoliko okolnih sela.

„Planiramo da izgradimo još dve važne trafo stanice i obnovimo niskonaponsku mrežu“, dodao je Grčić.

On je rekao da je, kako bi bilo koja fabrika bila izgrađena, ili bilo koji privredni subjekt mogao da radi, potrebna infrastruktura, a najvažniji faktor je napajanje električnom energijom.

Zato je, ističe, važno da se infrastrukturni objekti modernizuju, grade nove trafo stanice i napojna mreža.

Izgradnja nove trafo stanice „Preljina“ koštaće ukupno 1,5 miliona evra, kaže Grčić i ističe da su to velika i značajna sredstva ali da, kako je ocenio,ni jedna sredstva nisu prevelika ako se gleda krajnja korist.

Onje rekao i da je u planu da se zamene svi stubovi, da je završen tender za nabavku drvenih i betonskih bandera i da je u Zapadnoj Srbiji urađen značajan deo posla što se toga tiče.

„Nastavljamo taj posao i dalje. U Čačku smo uradili značajn deo posla, promenjen je veliki broj stubova, a nastojaćemo da zamenimo što veći broj bandera i promenimo kompletnu niskonaponsku mrežu“, rekao je Grčić.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović zahvalio je predstavnicima EPS-a na izgradnji ove trafo stanice, prve posle 29 godina koja se te snage gradi u Čačku.

Ova trafo stanica, kako je rekao, izgrađena je za manje od sedam meseci i doprineće stabilnom napajanju strujom okolnih sela, a takođe će doprineti, dodaje, stabilnom napajanju fabrike koja je u izgradnji, ali i naredne koja će se graditi.

Todorović je rekao da je ta industrijskih zona jedna od najatraktivnijih lokacija i da će postati još atraktivnija za investitore, a stabilizacija snabdevanja električnom energijom, kao i gasifikacija ove zone je prioritet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar