U trendu

Putevi Srbije: nastavljaju se radovi na izgradnji auto-puteva

BEOGRAD – Javno preduzeće „Putevi Srbije“ saopštilo je danas da se nastavljaju radovi na izgradnji državnog puta IB reda broj 27, deonice Iverak-Lajkovac, čijom izgradnjom će se povezati grad Valjevo sa autoputem E-763 (Beograd – Južni Jadran) i koja će predstavljati poprečnu vezu u putnoj mreži Republike Srbije.

Kako se navodi, taj put će povezivati delove Republike Srpske sa autoputem E-763 (Beograd – Južni Jadran) i dalje preko Koridora 10, sa Bugarskom i Grčkom.

Brza saobraćajnica dužine 18,3km sa po dve trake u oba smera projektovana je za brzinu od 100 kilometara na čas. Mostovi i propusti kojih ima 26, su sa odvojenim smerovima i različitih dužina, navodi se u saopštenju

Najduži, a ujedno i najzahtevniji za izgradnju je most broj 16 koji premošćuje reku Kolubaru, državni put i lokalne puteve, dužine oko 928m i most broj tri koji premošćuje železničku prugu Beograd – Bar i postojeći državni put IB reda broj 27 Valjevo – Lajkovac u mestu Popučke, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se izgradnjom deonice Preljina – Požega povezati Čačak, Lučani i Požega, kao i dva okruga – Moravički i Zlatiborski, a da ta nova trasa auto-puta skraćuje putovanje od Čačka do Požege, sa dosadašnjih 45 na 20 minuta.

Takođe, autoput „Miloš Veliki“ povezaće sve značajne putne pravce u Srbiji – na petlji Preljina biće spojen sa Moravskim koridorom, odnosno budućim autoputem E-761 deonica Preljina-Pojate preko koje će biti povezan i sa autoputem E-75 Beograd-Niš.

Autoput od Preljine do Požege imaće veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak autoputa „Miloš Veliki“ ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd – Sarajevo.

Na ovoj deonici u toku je izgradnja 3 tunela – Munjino Brdo, Laz i Trbušani koji su projektovani sa dve odvojene tunelske cevi.

Od ta tri tunela Laz sa dužinom od 2,8 kilometara i Munjino Brdo sa dužinom od 2,76 kilometara, predstavljaju buduće najduže tunele u Srbiji, navosi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.