U trendu

Putevi Srbije pripremaju skupu i složenu sanaciju klizišta na putu Beograd-Obrenovac

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ saopštilo je da je započelo izradu nove projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju klizišta kod Umke i u Dubokom na putu Beograd-Obrenovac.

Zasad nema nagoveštaja da li će se taj put izmestiti ili će biti proširen zbog preopterećenja saobraćajem.

„Kompletna sanacija klizišta Umka i Duboko je veoma obiman i složen posao, ne samo zbog strukture klizišta i terena, već i jer je taj put saobraćajno veoma opterećen“, rekli su agenciji Beta u tom preduzeću.

Saobraćaj dodatno koče česte popravke zbog klizišta na kojem je taj put koji ima samo dve kolovozne trake, a zastoji su skoro svakodnevni od kada je povezan s novim auto-putem Obrenovac-Čačak „Miloš Veliki“.

Hiljadama djaka i zaposlenih koji iz Obrenovca i okoline svakodnevno putuju za Beograd, udvostručilo se vreme putovanja zbog kilometarskih kolona.

Da bi izbegli gužvu, ček i medjugradski „ekspres autobusi“ od puštanja u saobraćaj „Miloša Velikog“ zaobilaze put Beograd-Umka i voze starim obrenovačkim drumom pored obale Save, s kojeg je saobraćaj „pobegao“ decenijama ranije, kada je izgradjen deo „brzog put“ od Beograda do Umke.

U „Putevima Srbije“ su istakli da je za sanaciju puta kod Umke i Dubokog „potrebno, pre svega, obezbediti značajna finansijska sredstva i izraditi svu neophodnu projektno-tehničku dokumentaciju“.

Zato se, kako su naveli, radi sigurnosti i bezbednosti učesnika u saobraćaju, shodno godišnjim sredstvima, redovno plaća sanacija klizišta.

„Praktično, na klizištu se izvode radovi svaka dva do tri meseca, shodno gradjevinskoj sezoni“, kažu u tom preduzeću.

U Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije očekuju da će se put Obrenovac -Umka rastereti kada se završi deonica auto-puta od Obrenovca do Surčina koja će deo sobraćaja s auto-puta „Miloš Veliki“ „odvući“ ka „Koridoru 10“, te vozila više neće nužno ići samo ka Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.