U trendu

Putin: Evropa nije vise osnovno energetsko tržiste za Rusiju

MOSKVA – Evropsko energetsko tržište prestalo je da bude osnovno za Rusiju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu.

Prema njegovim rečima, ako Evropi ne bude bio potreban ruski gas, izvoziće se u druge zemlje, prenosi Sputnjik.

On je ideju Evropske unije (EU) da uvede gornju cenu ruskog gasa nazvao „netržišnom glupošću“, koja će dovesti do novog kruga poskupljenja energenata.

„Još jedna glupost, koja će dovesti do daljeg rasta cena na svetskim tržištima, pa i u Evropi. Ništa se ne može rešiti administrativnim putem u sferi ekonomije i svetske trgovine“, uveren je Putin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su Nemačka i sankcije Zapada krive za to što gasovod Severni tok 1 nije u funkciji i da su Ukrajina i Poljska same odlučile da isključe druge gasne rute ka Evropi.

Putin je, na ekonomskom forumu u Vladivostoku, rekao da bi Gasprom mogao da nastavi isporuke gasa kroz Severni tok 1 ako turbina važna za njegov rad bude vraćena Rusiji.

Takođe, ruski predsednik je rekao da Rusija neće imati problema sa prodajom svojih ogromnih energetskih resursa širom sveta, uprkos sankcijama Zapada, koje su smišljene da ciljem da ukinu vitalne energetske prihode Kremlja, prenosi Rojters.

Putin je, takođe, saopštio da je Rusija dogovorila sve najvažnije parametre za prodaju gasa Kini preko Mongolije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.