U trendu

Putin: Rusija spremna da počne s punjenjm gasovoda S. tok 2

SANKT PETERBURG – Rusija je spremna da počne da puni gasovod Severni tok 2 gasom jer je prva od dve trase cevovoda završena, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

„Radovi na polaganju ceni na prvom kraku Severnog toka 2 danas su uspešno završeni. Gradnja druge linije je u toku“, rekao je Putin, dodajući da je Gasprom spreman da počne s punjenjem cevovoda gasom, prenosi Rojters.

Šef ruske države je istakao da Severni tok 2 nije projektovan da bi se zaobišle druge tranzitne zemlje, već zato što je ekonomski održiviji od drugih opcija, ali je naomenuo da Ukrajina naplaćuje visoke tranzitne takse za transport ruskog gasa prema Evropi preko njenog gasovoda.

„Uveren sam da je ovaj projekat koristan i za nas i za evropske partnere“, rekao je Putin, dodajući da će ceo gasovog biti završen pošto nova američka administracija želi dobre odnose sa Evropom.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će drugi krak Severnog toka 2 biti završen u naredna dva meseca, a Gasprom bi, kako je rekao, mogao da krene s isporukama gasa čim to Nemačka odobri.

Putin je takođe naglasio da je prirodni gas čist energent i da se ne proizvodi metodom frakinga (lomljenja stena), zbog čega smatra da njegovo izbacivanje iz upotrebe tokom tranzicije na „zelenu“ eneregiju nije moguće.

Takođe je najavio da će Rusija emitovati „zelene obveznice“.

Akcije Gasproma su skočile nakon Putinovog obraćanja za 0,6 posto, dostigavši 273,80 rubalja (3,74 dolara) po akciji, što je njihov najviši nivo od sredine 2008. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.