U trendu

Putin rusko-afričkim samitom nastoji da pojača uticaj Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je domaćin desetinama šefova država ili vlada zemalja Afrike na prvom rusko-afričkom samitu kojim se pokazuje novo nastojanje Moskve da poveća uticaj na tom kontinentu.

Putin se danas sastao s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem pre no što su njih dvojica otvorila ekonomski sastanak šefova država, drugih vodećih zvaničnika i poslovnih ljudi. Na dvodnevnom samitu su vodje iz 43 od 54 zemlje afričkog kontinenta, a ostale predstavljaju visoki zvaničnici.

Putin je rekao da se godišnja trgovina Rusije sa afričkim zemljama udvostručila poslednjih pet godina i prešla 20 milijardi dolara, ali je naglasio da je jasno da to nije dovoljno, ukazujući da ruska trgovina sa Egiptom predstavlja 40 odsto te ukupne trgovine.

El Sisi je u govoru ohrabrio ruske kompanije da prošire investicije u Afriku naglašavajući da je sada dobar trenutak za to.

Kako prenosi AP, Rusija poslednjih godina sistematično radi na tome da proširi svoj uticaj u Africi koristeći priliku zbog naizgled smanjenog interesovanja vlade predsednika Donalda Trampa za taj koninent.

Moskva pokušava da oživi odnose uspostavljene za vreme Hladnog rata kada je slala sredstva i oružje u Afriku u rivalitetu sa SAD, i radi na gajenju novih veza, zmedju ostalog s Južnom Afrikom.

Putin je naglasio da je Moskva otpisala 20 milijardi dolara dugova, nije rekao u kojem periodu, i da je pružila pomoć afričkim zemljama. On je rekao da je Rusija spremna da proširi trgovinu, pomogne eksploataciju prirodnih resurssa i ponudi tehnologiju afričkom kontinentu.

„Postoje mnogi potencijalni partneri u Africi s dobrim izgledima i ogromnim potencijalom za rast. Za narednih četiri do pet godina mogli bismo najmanje da ponovo udvostručimo trgovinsku razmenu“, rekao je Putin.

On je pozdravio nedavno formiranje Afričke slobodne trgovinske zone i izrazio nadu da će ona pomoći da se dalje poveća i trgovina s Rusijom.

U današnjem razgovoru s južnoafričkim predsednikom Sirilom Ramafosom Putin je rekao da Moskva želi da proširi trgovinu s njegovom zemljom. Trgovina s Južnom Afrikom, jednom od najrazvijenijih afričkih ekonomija, dostigla milijardu dolara prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.