Putin za formiranje jedinstvenog finansijskog tržišta ZND

AŠHABAT (Turkmenistan), 11. oktobra (Tajnug) – Formiranje jedinstvenog finansijskog tržišta na području Zajednice Nezavisnih država (ZND) u budućnosti bilo bi dobro za konkurentnost zemalja Zajednice, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Predsednik Rusije je, na sastanku Saveta šefova država ZND u Ašhabatu, glavnom gradu Turkmenistana, istakao važnost obavljanja platnih transakcija u nacionalnim valutama između zemalja Zajednice u svetlu aktiuelnih globalnih problema, kao što su trgovinski ratovi i razna ograničenja, prenosi agencija Tas s.

„Moramo da se zaštitimo od valutnih rizika, moramo da razvijamo saradnju u valutnoj sferi, da koordiniramo valutnu politiku. Tek kada to uspemo, moći ćemo da razgovaramo o formiranju jedinstvenog finansijskog tržišta. Uveren sam da će to biti korisno za našu ukupnu konkurentnost“, rekao je ruski lider.

Putin je napomenuo da je prošle godine ukupna spoljnotrgovinska razmena zemalja ZND porasla za više od 17 odsto i premašila 1.000 milijardi dolara, dok je trgovinska razmena između zemalja Zajednice iznosila 190 milijardi dolara.

„To pokazuje da naša saradnja unutar ZND-a ne ometa, već nam štaviše pomaže da razvijamo odnose sa trećim zemljama“, dodao je on.
Šef ruske države je takođe istakao značaj deklaracije o strateškoj ekonomskoj saradnji zemalja ZND koja će na samitu biti potpisana kasnije danas.

Prema njegovim recima, ovim dokumentom se predviđaju mere za podsticanje poslovnih veza između preduzeća, za saradnju industrijskih oblasti, za razvoj visokih tehnologija, zajedničke saobraćajne infrastrukture, telekomunikacionih mreža, kao i za inovativni razvoj energetskog sektora, navodi ruska agencija Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.