U trendu

Putin: ZND da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata

MOSKVA – Zajednica nezavisnih država (ZND) treba da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima bezbednosnih službi zemalja ZND.

ZND je regionalna međuvladina organizacija u istočnoj Evropi i Aziji koja je formirana nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

„Treba preduzeti pojačane mere bezbednosti kritične transportne i energetske infrastrukture. Upravo te objekte, kao i visoko naseljena područja, treba maksimalno zaštititi“, rekao je Putin.

On je naveo da je sabotaža na gasovodima Severni tok u suštini uništavanje zajedničke evropske energetske infrastrukture i da takvi akti nanose ogromnu štetu evropskoj ekonomiji, prenosi Raša tudej.

„Oni (neprijateljske zemlje) se ne gnušaju direktne sabotaže. Mislim na eksplozije na međunarodnim gasovodima Severni tok. U stvari, radi se o uništavanju panevropske energetske infrastrukture. To se radi uprkos činjenici da te metode, da se tako izrazim, nanose kolosalnu štetu evropskoj ekonomiji i značajno pogoršavaju uslove života miliona ljudi. I ćuti se o tome ko je to uradio, čijim interesima služi“, rekao je Putin.

Na gasovodima Severni tok 1 i 2 su od 26. septembra detektovana curenja gasa na četiri mesta nakon podvodnih eksplozija kod danskog ostrva Bornholm. Operater Severnog toka je saopštio da je događaj s gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke.

Moskva je okarakterisala taj incident kao teroristički akt i pozvala na zajedničku istragu sa zapadim zemljama. Nemačka, Danska i Švedska, koje ne isključuju da je reč o sabotaži, saopštile su da neće odobriti Rusiji pristup istrazi, nakon čega je Kremlj poručio da neće priznati rezultate istrage ukoliko ruski stručnjaci ne budu učestvovali, navodi RT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar