U trendu

Putniković: U Srbiji neće biti nestasice gasa i struje

BEOGRAD – U Srbiji ne treba očekivati nestašicu ni prirodnog gasa ni električcne energije, kaže za Tanjug Jelica Putniković, urednica portala Energija Balkana, a povodom sve glasnijih priča o tome da se svet suočava sa novom, ovog puta energetskom krizom.

Ona navodi da što se tiče gasa, Srbija ima aktuelni aranžman sa Gaspromom koji treba da se produži za narednih 15 godina.

„Ne znam detalje, ali pretpostavljam da se već pregovara o tome. Kada je reč o ceni prirodnog gasa najavljeno je da neće biti poskupljenja, a takođe ni električne energije, a po kojoj ceni će se gas ubuduće kupovati od Gasproma verujem da ćemo to znati tek kada ugovor bude potpisan“, ističe Putniković.
Što se tiče električcne energije navodi da Elektroprivreda Srbije proizvodi dovoljne količine, a s druge strane mi nemamo kao neke druge zemlje problem sa manjkom proizvodnje iz obnovljivih izvora, jer su naše količine struje iz tih izvora veoma male i iznose oko dva odsto.

„Mislim da poskupljenja struje neće biti ne samo do Nove godine nego ni do kraja grejne sezone. EPS nije podneo zahtev za poskupljenje, a i retko se dešavalo da struja poskupi u toku grejne sezone“, kaže za Tanjug Putniković.

U prilog tome da ne treba očekivati da ćemo se zimus smrzavati dodaje i da sada imamo i direktan priključak na Turski tok, a ako budu potrebne veće količine prirodnog gasa Srbija će, kaže, verovatno moći da pojača snabdevannje.

Putniković podseća da imamo i podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru koje je puno.

Objašnjavajući dobre strane i prednosti našeg ugovora sa Gaspromom ona navodi da je Evropska unija insistirala na tome da tržište ne samo energenata nego i uopšste bude liberalizovano.
„I mi imamo liberalizovano tržište električne energije i prirodnog gasa. Sada kada imamo tranzit gasa iz Bugarske u Srbiju, imamo slobodan kapacitet da gas može da uđe iz Mađarske preko Horgoša i hipotetički kada taj gasovod bude spreman moći će neko iz Evrope da upumpa gas u Srbiju i da ga proda potrošačima u Srbiji, ali ne verujem da bi neko bio jeftiniji od ove cene po kojoj se sada može kupiti gas u Srbiji“, navodi Putniković.

Ocenjuje da je Evropska unija insistirajući na tome da zemlje ne sklapaju bilateralne ugovore sa Gaspromom o isporukama gasa već da se gas kupuje na berzi zapravo negativno uticala na ekonomije mnogih zemalja.

„Na primer Mađari su otprilike u isto vreme kada je cena gasa na berzi premašila 1000 dolara za 1000 kubnih metara sa Gaspromom sklopili ugovor o nabavci po ceni od oko 220 dolara za 1000 kubnih metara, znači više nego četiri puta jeftinije i to je zapravo pokazatelj da pored svih potencijalnih prednosti liberalizacije treba praviti dugoročne planove. Zato je dobro što će Srbija imati dugoročni aranžman sa Gaspromom za narednih 15 godina“, navodi ona.

Prema njenim rečima do krize sa energentima u svetu je došlo zato što je posle prošlogodišnjih talasa pandemije privreda morala da radi, krenuo je i turizam i putovanja što je sve zajedno izazvalo povećanu potrošnju energenata.

„Međutim u tim planovima očigledno nije bila dobro procenjena neophodna količina energije pa sada u Kini imamo kritičnu situaciju sa nestašicom struje, a ona je pojačana time što im je bila slaba i proizvodnja iz obnovljivih izvora“, napominje Putniković.

Što se Evrope tiče, prema njenim rečima potrošsnja prirodnog gasa je povećana i zato što su prošle zime skladišta bila ispraznajena, a ove godine nisu nabavljene dovoljne količine,dok je cena na berzi recimo u petak u Holandiji bila 1200 dolara za 1000 kubnih metara gasa
„Radi se o tome da je prirodni gas berzanska roba, velika je potražanja, cene su skočile i mnogi su krenuli da optužuju na primer Rusiju da je ona kriva i da je nešto kalkulisala sa isporukama gasa. Međutim iz Gasproma su saopštili da su oni od početka ove godine isporučili više energenata nego u istom periodu prošle godine. Znači radi se samo o tome koliko je energenata bilo naručivano“, kaže Putniković za Tanjug.
Dodaje da su i obnovljivi izvori zakazali, da je proizvodnja bila manja i da je sve to dovelo do porasta cene struje na berzama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.