U trendu

Rad nedeljom u Srbiji: ASNS neprijatno iznenadjen izjavom Vučića

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Srbije saopštila je danas da je neprijatno iznenadjena izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne treba zabraniti rad nedeljom.

„Zaposleni u trgovinama Delez, Merkator, DIS, Univereksport, Mali trgovci Novog Sada i svi ostali, njih 200.000 ne mogu da veruju, da se predsednik bezrezervno stavlja u zaštitu krupnog kapitala i profita, a da nema ni malo saosećanja prema svojim gradjanima“, navodi se u saopštenju Granskog sindikata trgovine ASNS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da ne treba sprečavati rad nedeljom jer se ta zabrana nije pokazala dobrom u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a „da se zna kako se plaća rad tim danom“.

ASNS je podsetio Vučića da radnici u trgovini rade za 30.000 dinara i da im, za razliku od većine gradjana Srbije, nedelja, državni ili verski praznik nisu neradni dani, kao i da rade prekovremeno, a da im se to ne plaća.

Dodaje se da rad nedeljom nije plaćen više, a da je po Zakonu o radu to dan kao i svaki drugi.

„Zato se predsedniče niko ne bori da taj dan provede na radnom mestu“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da nije dovoljno da se Vučić samo deklarativno zalaže za porodicu, decu i povećanje nataliteta jer „to nikada nije dalo rezultat“.

„Poražavajuće je za gradjane Srbije, što je naš predsednik protiv svake inicijative koja bi za posledicu imala poboljšanje položaja zaposlenih. Zato i ne čudi što je predsednik zamerio ministru rada Zoranu Djordjeviću uvodjenje kliznog radnog vremena“, ocenio je taj sindikat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar