U trendu

Rad od kuće: Prednost ili noćna mora?

Fleksibilno rado vreme često ume se pretvori u pravu noćnu moru za radnike, jer oni tada postaju 24 sata dostupni.

Mnogi zaposleni priželjkuju da rade od kuće umreženi u kompjuterski sistem firme, ali tu postoje dva problema, malo firmi nudi takvu radnu mogućnost, a one koje to i nude nastoje da maksimalno iskoriste radnike.

U današnje vreme kada je elektronska pošta dostupna i preko mobilnog telefona, čak i kada ste na odmoru sigurno uhvatite sebe kako proveravate poslovnu poštu.

Istraživanja pokazuju da veliki broj zaposlenih priželjkuje mogućnost rada od kuće, ali svega 11 odsto preduzeća nudi ovakvu mogućnost.

Ovakva vrsta rada posebno je povoljna za majke sa malom decom.

Ipak, rad od kuće najčešće podrazumeva prekovremeni rad kako bi se ispunili svi zahtevi poslodavca, prenose B92.

Nakon osam sati radnog dana, neki poslodavci očekuju da im radnik još uvek stoji na raspolaganju, da je „uključen“ u mrežu i radne procese, rezultati su istraživanja sprovedenog u Nemačkoj.

Neki stučnjaci iz oblasti prava radnika zalažu se da u ugovoru, ali i zakonu, stoji odrednica o pravu na nedostupnost, odnosno pravo da radnik bude izuzet od posla nakon završetka radnog dana.

1 komentar
  1. Dragan

    Onaj ko radi od kuce za americku firmu zna da je jos veci problem vremenska razlika od najmanje 6 sati, pa tako radite od 15 do 23 casa ili u boljem slucaju od 14 do 22.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike