U trendu

Radenović: Planirana izgradnja nova 4 parka u Novom Sadu

BEOGRAD – Članica Gradskog veća za imovinu, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović izjavila je danas za da je planirana izgradnja nova četiri parka na teritoriji Novog Sada.

Prema njenim rečima Grad Novi Sad isplanirao je dva nova parka, park kod Spensa na 1,2 hektara, park na Limanu 4 na 1,5 hektara, i potpuna rekonstrukcija parka kod univerziteta na 5,5 hektara.

Radenović je za Tanjug rekla i da je urađen Sentandrejski park na 3,2 hektara da je planirano i ozelenjavanje u smislu zaštitnih pojaseva u spoljnom delu Grada Novog Sada, što znači da će se na nekih 10 hektara raditi potpuno novi zaštitni pojasevi u gradu.

Radenovićeva je istakla da je izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom sa centrom u Novom Sadu, drugi po veličini takakv projekat u Srbiji, prvi je Vinča zbog veličine samog Beograda a drugi je Novi Sad i sedam lokalnih samouprava koje se nalaze u regionu.

„Za sve građane regiona, ne samo Novog Sada, znači da će se upravljati otpadom na najsavremeniji način, radi se o zatvorenom sistemu prerade otpada tako da će građani čitavog regiona imati mnogo zdraviju životnu sredinu, a otpad koji se sada odlaže i ne koriste se kao resurs će se korisititi kao resurs, i sve ono što sada odlažemo ćemo prerađivati u gorivo od otpada. Jedan deo reciklirati a odložiti u sanitarnu deponiju manje od deset posto otpada. Na taj način ćemo zaštiti i vazduh i zemljište i podzemne vode kao i površinske vode na teritoriji svih sedam lokalnih samouprava“, objasnila je ona.

Napominje da je za izradu projektno tehničke dokumentacije centra trebalo skoro tri godine, koja je, kako kaže, u postpunosti izrađena sa stručnim licima sa novosadskog univerziteta, sa pokrajinskim sekreterijatom za životnu sredinu, kao i sa stručnjacima iz EU.

Kada je reč o samoj izgradnji, Radenovićeva kaže da su predviđanja da će biti potrebno između dve do tri godine jer se radi o veoma modernoj tehnologiji za upravljanje otpadom i preradom otpada.

„Novi Sad je pre neke dve nedelje dobio od Evropskog instituta za šume priznanje da je postao ‘Evropski grad šuma’ za 2023. godinu tako da ćemo ovo prestižno priznanje nositi čitavu ovu godinu. To za nas zanči da smo obavezni da u septembru mesecu organizujemo najveću konferenciju svetskih fakulteta i instituta za šume, da će se na toj konferenciji okupiti svi najveći evropski stručnjaci za urbano pošumljavanje i šumarstvo, a za sam Novi Sad znači jedno priznanje za sve ono što je Novi Sad uradio u prethodnom periodu a tiče se urbanog uzelenjavanja i ozelenjavanja uopšte“ rekla je ona u izjavi za Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar