U trendu

Radev: Bugarska daje novac za Turski tok

SOFIJA – Predsednik Bugarske Rumen Radev prokomentarisao je reči ruskog predsednika Vladimira Putina da bi Rusija mogla da nađe alternativu Bugarskoj ako zemlja bude otezala sa izgradnjom gasovoda „Turski tok“.

„Ne mislim da treba da polazimo od pretnji gospodina Putina. Moramo da polazimo od sopstvenih interesa, naših ambicija – da li Bugarska može da ostane na evropskoj karti tranzita gasa nakon neuspeha ‘Južnog toka’ „, rekao je Radev za bugarsku televiziju BTV, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, vlada sa svoje strane ulaže napore, ali je važno shvatiti da takvo odugovlačenje ima svoju cenu.

„Moramo biti iskreni, ljudi to moraju da znaju. Mi, Bugari, dajemo svoj novac kako bi ruski gas mogao da dospe do Evrope“, rekao je Radev.

On je dodao da Bugarska treba da napravi analizu kada će se projekat isplatiti.

„Čujem mišljenja da će se to dogoditi za 15 godina. Petnaest godina je dug period“, rekao je Radev i dodaje da se za to vreme može izgraditi još više terminala za prirodni tečni gas i obezbediti diverzifikacija isporuka gasa.

Kako je rekao, Putinovu izjavu da Bugarska namerno odlaže realizaciju projekta treba da komentariše vlada.

Govoreći o kupovine aviona F-16, on je rekao da bez obzira na reči premijera Bojka Borisova da Bugarska nije Srbija i Turska i da je proces realizacije „Turskog toka“ bio transparentan, kupovina aviona se ne može nazvati transparentnom.

„I šta je zemlja uradila kad je on (Borisov) ođednom rekao – kupujemo F-16, jer mislim da je to najbolji izbor, pa ću čak i platiti odmah celokupan iznos“, zapitao e Radev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.