Radev: Interkonektorom se menja energetska mapa Evrope, Žofre: Srbija se ovim povezuje za EU

Bugarski predsednik Rumen Radev izjavio je danas da se otvaranjem interkonektora menja energetska mapa Evrope, kao i da je interkonektor simbol rastućih tehnoloških kapaciteta i uspešne i plodonosne saradnje Srbije, Bugarske i Azerbejdžana.

Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je danas u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša a svečanosti povodom početka rada prisustvovali su predsednici Srbije, Azerbejdžana i Bugarse Aleksandar Vučić, Ilham Alijev, Rumen Radev i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre.

„Danas menjamo energetsku mapu Evrope, to što interkonektor predstavlja garanaciju za diverzifikaciju i bezbednost ne samo za naše zemlje nego i ceo region i nije slučajnno da je to prepoznala Evropska komisija kao projekat od uzajamnog interesa i za EU i za energetsko tržište“, rekao je Radev na ceremoniji puštanja u rad interkonektora kod Niša.

Rekao jer da je rat u Ukrajini naterao zemlje da razmišljaju o shvatanju solidarnosti i uzajamnih odnosa.

„Interkonektor Srbija Bugarska predstavlja više od projekta, to je simbol rastućih tehnoloških kapaciteta u našim zemljama, simbol uspešne plodnosne saradnje između Srbije i Bugarske i Azerbejdžana koja vodi održivom otpornom ekonomskom rastu naših regiona, izraz da zajedno gradimo našu evropsku budućnost“, rekao je Radev.

Dodao je da će interkonektorom Srbija imati pristup gasu iz Azerbejdžana, pristup ka sedam terminala u Mediteranu i inicijativi Prsten solidarnosti, kao i kapacitetima skladištenja u Bugarskoj.

Po njegovim rečima, samo zajedničkim naporima i voljom može da se ostvari ekonomski uspeh, da se radi u cilju boje i bezbednije budućnosti i na razvoju infrastrkture.

Radev je zahvalio predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu, zato što je dokazao da se Baku strikno pridržava potpisanih ugovora i sporazuma i da „nije slučajno“ da se na sastancima na nivou EU Azerbejdžan prepoznaje kao pouzdan partner.

Zahvalio se EU na finansijskoj pomoći i na tome što je promovisala ovaj projekat koji je, kako je dodao, važan za celu Evropu.

Šef delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuele Žofre rekao je da se interkonektorom Srbija povezuje sa EU i da se smanjuje upotreba uglja, a time i zagađenje životne sredine.

„Ovaj interkonektor je deo sveukupne podrške EU energetici Srbije i okončanju njene zavisnost Srbije od ruskog gasa“, istakao je on.

Rekao je da Srbija danas diverzifikuje svoje energetske izvore i postaje otpornija što je pokazatelj njene strateške orijentacije i posvećenosti njenim evropskim integracijama.

Po njegovim rečima, interkonektor ima strateški značaj i za Srbiju i za Evropsku uniju.

„EU je snažno podržala ovaj projekat kako bi se diverzifikovali izvori snabdevanja energijom za Srbiju i time se okončava puna zavisnost Srbije od ruskog gasa. Nama su potrebni pouzdani partneri i potrebni su nam pouzdani dobavljači“, rekao je Žofre.

On je podsetio da je EU omogućila gotovo 50 miliona evra bespovratnih sredstava za taj projekat, a Evropska investiciona banka 25 miliona povoljnih kredita i da je EU dala gotovo 20 miliona za izgradnju interkonektora na bugraskom tlu.

Žofre je rekao da je to deo sveukupne podrške EU Srbiji u sektoru energetike i ukazao da je Unija Srbiji priskočila u pomoč sa 165 miliona evra kako bi se pomoglo najranjivijim i smanjili računi za energetiku, kao deo pomoći zato što je Srbija kandidat za članicu EU.

„Mi se unapred radujemo ubrzanju reformi i kako bi učinili gasni sektor još konkurentnijim, a plan rasta će omogućiti dodatne mogućnosti i za reforme i za dodatna sredstva, rekao je Žofre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.