U trendu

Rađa li se novi vodeći svetski proizvođač bicikala?

Acel grupa, holandski proizvođač bicikala marke Sparta i Batavus, saopštila je da je dobila ponudu za preuzimanje vrednu 845 miliona evra (895 miliona dolara) od domaćeg investitora Pon Holdingsa.

Kako javlja agencija Rojters, ako bude uspešno, ovo spajanje bi iznedrilo jednog od najvećih svetskih proizvođača običnih i električnih bicikala, koji bi zajedno imao u ponudi više od desetak brendova.

„Nakon detaljne procene strategije i poslovanja Acel grupe, Pon Holdings je zaključio da se strategije dve kompanije u sektoru bicikala izvrsno uklapaju, obezbeđujući benefite svim akcionarima. Udruživanje bi rezultiralo stvaranjem vodećeg globalnog lidera u sektoru bicikala“, naveo je Pon Holdings u saopštenju.

Pon je diverzifikovana trgovinska i distributivna firma u sektoru transporta, u čijem je vlasništvu i Gazela, najveći holandski proizvođac bicikala. Ovo preduzeće stalno nadograđuje svoj investicioni portfolio, posebno u sektoru električnih bicikala.

Iz Acela su poručili da proučavaju neobavezujuću ponudu od 32,72 evra po akciji, što predstavlja premiju od 27 odsto u odnosu na jučerašnju cenu njihovih akcija od 26,53 evra na zatvaranju berze.

Dodali su da su razgovori s Ponom u toku, i da nema garancija da će pregovori dovesti do sporazuma.

Acel je prodao više od milion bicikala prošle godine, ostvarivši dobit od 32 miliona evra na prihode od prodaje od 1,05 milijardi.

Njegovi najpoznatiji brendovi uključuju Hajbajk, Gost i Vinoru u Nemačkoj, Lapijer u Francuskoj, Ralei i Dajmondbek u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, Tunturi u Finskoj i Atalu u Italiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.