U trendu

Radnici EPS-a šalju svoje zahteve na pet adresa, pridružiće se protestu 'Srbija protiv nasilja'

Radnici rudarskog basena Kolubara i članovi radnog tela Jedinstvo Kolubara najavili su danas će poslati svoje zahteve Ministarstvu rudarstva, premijerki, predsedniku Skupštine Srbije, sekretaru i predsedniku države, kao i sindikatu, a rokovi za odgovore su sedam i 15 dana.

Član radnog tela Kolubara Jedinstvo Goran Perišić rekao je agenciji Beta da će radnici Kolubare danas, kao i prethodna dva puta, podržati protest „Srbija protiv nasilja“, ali će ovoga puta istaći i svoju zastavu.

Perišić je rekao da su zahtevi radnog tela i dalje isti, odnosno poništenje promene pravne forme Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, smena Dubravke Đedović sa mesta ministarke rudarstva i energetike i sa mesta predsednika Skupštine EPS-a, primanje svih radnika iz Pro Tenta na EPS-ove ugovore, ostavke predsednika sindikata EPS-a i Kolubare i raspisivanje novih sindikalnih izbora.

On je kazao da se ne zna ko je legitiman predstavnik sindikata i da su sindikati i dalje pod sudskim sporovima.

„Svi su oslobođeni posla, a to košta državu i EPS. Na kraju meseca bi trebalo da se dobije zvanična potvrda od suda ko je legitiman predstavnik sindikata“, rekao je Perišić.

Istakao je i da se ne zna tačan broj članova sindikata, da neki kažu da ih je pred izbore za sindikat bilo 13.600, zatim neke računice su da ih je nešto više od 12.000, dok se govori i o broju od oko 11.000 sindikalaca.

Kako je rekao, sindikat je kriv za neinformisanost radnika o prelasku EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, jer je bio podeljen u dve frakcije, i niko ih nije obavestio šta se događa niti da li je prelazak dobar za njih.

„Možda je prelazak u akcionarsko društvo i dobar. Mi nismo ni informisani kako treba o tome. Niko nas nije obaveštavao o tome kako i kada su promenjeni statuti. Mi kao laici kada čitamo vidimo da nas vode ka privatizaciji, rasparčavanju po sektorima, rasparčavanju EPS-a, ka gubljenju posla“, rekao je on.

On je da radnici ne mogu samo da se bore na ulici, već bi trebalo da sindikat preduzme sve što je u njihovom i interesu.

„Mi ih plaćamo, oni treba da rade u našem interesu. Međutim, radili su samo za svoje pozicije i svoje interese“, rekao je Perišić.

Na pitanje da li će i dalje protestovati, on je kazao da nije siguran jer je odziv na prošlom protestu bio mali.

„Neki kažu da je na prvom protestu bilo oko 2.000 ljudi, a ovaj put samo oko 500. Ne znamo zašto, da li su radnici zaplašeni, uplašeni, da li im je prečeno da ne dolaze, ne znamo… Svaki sledeći radikalni potez zavisi od odziva“, rekao je Perišić.

Vlada Srbije donela je početkom aprila ove godine odluku o transformaciji EPS-a iz javnog preduzeća u zatvoreno akcionarsko društvo u 100 odsto vlasništvu države.

Prvi protest radnika Kolubare održan je 18. aprila kada su se radnici okupili ispred Radničke česme u centru Lazarevca, dok je drugi održan pre dva dana tako što je blokiran magistralni put kod jezera Očaga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.