Radnici fabrike ‘Jura’ u Leskovcu 12. dan u štrajku

Dvanaesti dan zaredom deo radnika fabrike „Jura“ u Leskovcu štrajkuje, kako je istaknuto, odlučni su u svojim zahtevima za boljim uslovima rada, a na spisak zahteva jutros su dodali da se svim radnicima koji su u štrajku u potpunosti isplate dnevnice i bonusi.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije iz „Jure“ Predrag Stojanović kazao je agenciji Beta da je poslednju informaciju koju imaju da je njihov poslodavac juče bio na sastanku u Vladi Srbije sa resornim ministarstvom, ali da ne zna šta se tamo dešavalo.

„Oni se nama ne obraćaju, ništa ne znamo. Za sada ne planiramo da odustanemo, idemo iz dana u dan. Pridružiće nam se i kolege iz treće smene“, rekao je Stojanović.

Prema njegovoj proceni, štrajkuje oko 400 radnika, ali dodaje da nije cela fabrika u štrajku.

„Rade oni koji su zastrašeni. Menjaju se pozicije, sinoć je kolega koji je sa nama u štrajku od prvog dana, dobio naređenje lidera da mora iz druge smene da dođe u prvu smenu, iako je to protivzakonito. Od trenutka kada izađete iz fabrike potrebno je 12 sati da prođe da bi ponovo došao na posao“, istakao je Stojanović.

Od juče je, kako je naveo, prisutno i privatno obezbeđenje u fabrici, što ocenjuje kao još jedan vid zastrašivanja.

„Do sada nijedan incident se nije desio, mislim da nema potrebe za tim da se dovodi privatno obezbeđenje“, kazao je Stojanović.

Radnici ove korejske fabrike sa štrajkom upozorenja počeli su 7. jun. Zatim su pred rukovodstvo firme izašli sa pet zahteva: povećanje plata za 20 odsto, obračun bonusa na prisutnost po danu prisutnosti na radnom mestu, povećanje naknade za topli obrok sa 250 na 400 dinara, dodatnih 5.000 dinara na mesečnom nivou za sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.