U trendu

Radnici Fijata protestuju u KG, sindikalci na sastanku u BG

KRAGUJEVAC – Radnici Fijata u Kragujevcu protestuju ispred fabričke kapije nezadovoljni zbog najave rukovodstva da će obustaviti proizvodnju fijata 500L, kao i ponuđenih uslova za odlazak iz preduzeća.

U isto vreme njihovi sindikalni predstavnici iz Samostalnog sindikata i Nezavisnosti, kao i rukovodstvo fabrike, su na sastanku u Ministarstvu privrede u Beogradu.

Radnici su se najpre okupili ispred fabrike, a potom blokirali obližnju raskrnicu tražeći da država reši status fabrike i zaposlenih do početka proizvodnje novog električnog modela Fijata, koji će se u Kragujevcu sa Stelantisom proizvoditi od 2024. godine.

Radnici protestuju, kako kažu sindikati koji su organizovali ovaj protest, zbog „nejasne i ucenjivačke ponude Stelanbtisa za otpuštanje, upućivanje radnika na rad u inostranstvo i zamrzavanje fabrike na dve godine“.

Samostalni sindikat metalaca Srbije, kako je navedeno u današnjem saoštenju, insistira da svi predstavnici lokalnih vlasti, ministarstva i vlade stanu u zaštitu srpskih radnika, pozivajući se na to da je država vlasnik 33 odsto kragujevačke fabrike.

Radnici kažu da su juče neformalno pozivani na razgovore sa rukovodstvom, gde su im nuđeni nefer uslovi.

Zaposlenima je, prema nezvaničnim informacijama, ponuđeno da pređu u jednu od četiri fabrike u inostranstvu ili da uzmu otpremnine i napuste preduzeće.

Kragujevački fijat zapošljava oko 2.100 radnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar