U trendu

Radnici Fijata u osam autobusa krenuli iz Kragujevca za Beograd da blokiraju most Gazelu

Radnici kragujevačke fabrike automobila Fijat krenuli su za Beograd u osam autobusa da blokiraju most na Gazeli, nezadovoljni neuspelim pregovorima sa poslovodstvom fabrike i predstavnicima Vlade Srbije.

Predstavnik radnika Fijata u pregovaračkom timu Djordje Milojević rekao je danas da će u Beogradu blokirati most na Gazeli „sa ciljem da se ispune svi njihovi zahtevi“.

Radnici traže da se ponuda o otpremninama od 220 evra po godini staža poveća na 1.000 evra i da se zaštićene kategorije izuzmu iz socijalnog programa.

Medju zahtevima je da se, dok traju pripreme za proizvodnju električnog automobila u fabrici, zaposle u drugim firmama, najdalje 50 kilometara od Kragujevca i da se obezbedi minimalac za one radnike koji ne žele da odu u inostranstvo.

Predstavnik Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Djordjević rekao je za Betu da su sinoć razgovarali sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i da je rekla da ne može da ih primi na razgovor ni sinoć ni danas do pet sati popodne.

On je rekao da se nada da će se rešenje naći u pregovorima jer misli ono da nije u protestima.

„Očekujemo da danas dobijemo pismenu garanciju da će se ispuniti naši zahtevi, a ako ne danas, najdalje do petka“, rekao je Djordjević.

Radnici očekuju da ih u Beogradu prime premijerka Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da dobiju pismene garancije ispunjenja njihovih zahteva.

Predstavnik sindikata Nezavisnost u Fijatu Igor Andjić izvinio se Beogradjanima zbog najavljene blokade i rekao da su primorani da to učine.

Kompanija Stelantis, u čijem sastavu posluje kragujevačka fabrika Fijat, zbog najavljene dvogodišnje pripreme za proizvodnju električnog automobila ponudila je radnicima odlazak u više njenih fabrika u Evropi, ili otpremnine od 220 evra po godini staža, ali je odziv radnika za odlazak u inostranstvo mali, a nezadovoljni su otpremninama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.