U trendu

Radnici FRA protestovali zbog kašnjenja isplata otpremnina

Više desetina radnika Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku protestovalo je danas ispred fabrike zato što još uvek nije počela isplata njihovih otpremnina, koja je trebalo da počne početkom ove sedmice, kako je ranije dogovoreno sa nadležnim ministarstvom.

Posle protesta ispred fabrike, radnici su se okupili ispred zgrade Gradske uprave, zahtevajući od gradskih vlasti odogovor zašto je zaostala isplata njihovih otpremnina i drugih dugovanja.

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Djelić rekao je za agenciju Beta da je gradonačelnik Čačka Milun Todorović primio u toku dana delegaciju radnika i da su na tom sastanku dobili informaciju da isplata otpremnina kasni zato što rukovodstvo fabrike nije na vreme dostavilo nadležnom ministarstvu spiskove radnika.

„Rukovodstvo fabrike se ponaša neodgovorno, opstruira tako što kasni sa dostavom podataka nadležnom ministarstvu iako je sve bilo dogovoreno na sastanku koji je održan 2. marta u Beogradu. Pretpostavljam da rukovodstvo fabrike ‘kupuje vreme’ jer ne žele da izgube privilegije koje imaju“, rekao je Djelić.

On je dodao da su spiskovi sa radnicima i njihovim podacima dostavljeni sa zakašnjenjem od 14 dana, da se posle toga tražila i korekcija tih spiskova jer su dostavljeni sa netačnim podacima.

Naveo je da očekuje da će realizacija socijalnog programa za radnike FRA biti završena za 14 dana.

Prve otpremnine, u visini trećine bruto ličnog dohotka ostvarenog u poslednja tri meseca, dobiće oko 85 radnika koji imaju više od 40 godina radnog staža, dok će 342 radnika, koji imaju do 40 godina radnog staža, dobiti po 200 evra za svaku godinu radnog staža.

On je dodao da je na današnjem sastanku sa gradonačelnikom Čačka rešen sporan status za 62 radnika koji su zasnovali radni odnos dok je fabrika bila u procesu restrukturiranja, što po Zakonu nije dozvoljeno bez saglasnosti Ministarstva za rad, koje rukovodstvo fabrike nije pribavilo.

Istakao je da će posle isplata otpremnina fabrika otići u stečaj zbog duga od 21 milion dinara i dugogodišnje blokade računa.

On je izrazio nadu da će fabrika posle stečaja biti privatizovana i da će nastaviti sa proizvodnjom i dodao da prema njegovim informacijama za zakup fabričkog halskog prostora postoji nekoliko zainteresovanih čačanskih privrednika.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate od visokokvalitetnog čelika koji je izvozila u zemlje u regionu. Fabrika se bavila se i proizvodnjom za vojnu industriju i do kraja 90-ih godina je zapošljavala oko 4.200 radnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.