U trendu

Radnici se odrekli 8,0 mln evra da bi Pivac preuzeo Kraš

ZAGREB – Radnici Kraša odrekli su se 60 miliona kuna (osam miliona evra) kada su u subotu prodali svoje deonice Mesnoj industriji Braća Pivac, uprkos tome što su imali znatno povoljniju ponudu „Kappa Star Limiteda“, kompanije u vlasništvu srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića, piše portal Index.

Naime, MIB Pivac im je nudio 861,20 kuna (115,7 evra) po deonici, što je oko 238 miliona kuna (31,9 miliona evra) za paket radničkih akcija udruženih u Kraš ESOP-u (ukupno 276.441 akcija).

Šaranović je dao ponudu od 1.075 kuna po deonici (144,4 evra), tako da bi za ceo paket dobili oko 297 miliona kuna (39,9 miliona evra), precizira se u tekstu.

Koja sila je naterala radnike da prihvate nepovoljniju ponudu, znaju samo oni, no njihova odluka dovešće MIB Pivac do gotovo 50-procentnog udela u Krašu, dodaje se dalje.

Šaranović trenutno drži preko 26 posto deonica Kraša, a u izjavi za Index ponovio je da je spreman da bude manjinski akcionar i da aktivno učestvuje u upravljanju kompanijom.

Portal konstatuje da je srpski biznismen u ponedeljak, sudeći po ceni i prometu, prestao da kupuje deonice Kraša, pa je cena pala na 720 kuna (96,7 evra), što je za više od 30 posto niže u odnosu na trgovanje u petak.
Takođe navodi da se „Kappa Star“ na svojoj veb stranici predstavlja kao „investiciona kompanija“ koja u posluje u papirnom, prehrambenom i sektoru nekretnina, a u čijem su vlasništvu Fabrika kartona Umka – Beograd, Fabrika biskvita i keksa Jaffa – Crvenka, Papir servis FHB – Beograd, Ekostar Pak – Beograd, Fabrika biskvita i keksa Banini – Kikinda, kao i nekretnine na nekim atraktivnim lokacijama u Beogradu.

„Kappa Star“ grupa je prošle godine imala prihod od oko 240 miliona evra, dok je bruto dobit iznosila 29,1 milion evra. Krajem prošle godine zapošljavali su 2.526 radnika, prenosi portal.

Što se tiče Pivca, oni se hvale da su preuzimanjem Kraša postali jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Evropi, sa gotovo 5.000 zaposlenih. Uz Mesnu industriju Braca Pivac, članice grupe Pivac su PPK karlovačka mesna industrija i čakovečka Mesna industrija Vajda. Prihod Grupe je 2018. godine iznosio je 2,6 milijardi kuna (349,3 miliona evra), a dobit pre oporezivanja 78,7 miliona kuna (oko 10,6 miliona evra), piše u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar