U trendu

Radonjić: Pomoć penzionerima od po 20.000 dinara koštaće državu 288 miliona evra

Poklon države penzionerima u februaru naredne godine od po 20.000 dinara može se objasniti izbornom godinom, a koštaće državu 288 miliona evra, ne računajući kamatu, rekao je danas profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Ognjen Radonjić.

On je za agenciju Beta, povodom najavljene pomoći penzionerima, rekao da će trend pomoći gradjanima u 2021. godini, biti nastavljen i 2022.

„U Srbiji ima 1,69 miliona penzionera i ako svakom bude dodeljeno 20.000 dinara, to će nas koštati 288 miliona evra, ne računajući kamatu koju će svi gradjani Srbije platiti zajedno sa glavnicom zbog izborne godine“, rekao je Radonjić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je pre dva dana da će svi penzioneri, nevezano za to da li su plaćali poreze i doprinose, dobiti krajem februara ili početkom marta naredne godine po 20.000 dinara.

Radonjić je rekao da su antikrizne mere koje sprovodi Vlada Srbije tokom pandemije uspešne u delu očuvanja zaposlenosti u formalnom sektoru, a problem nastaje u neselektivnoj raspodeli novca privredi i stanovništvu.

U privredi su, prema njegovim rečima, pomoć primile i one industrije koje su u vreme vrhunca pandemije imale rast, na primer poljoprivreda, prehrambena, duvanska i hemijska industrija imaju učešće od 13 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP) i rast od pet odsto u periodu kad je deljena pomoć.

„Neselektivna raspodela novca stanovništvu, bez obzira na njegovo finansijsko stanje nema nikakvog opravdanja. U 2020. godini je za pomoć gradjanima potrošeno 600 miliona evra, a za 2021. se planira 500 miliona evra“, rekao je Radonjić.

Dodao je da je zbog toga projektovani deficit budžeta za 2021. godinu 6,9 odsto BDP-a koji će se velikim delom finansirati novim zaduživanjem zemlje.

Nevolja je, kako je rekao, u tome što je taj deficit projektovan za stopu privrednog rasta od šest odsto što je nerealna prognoza.

„Realno je da će privredni rast u 2021. iznositi tri-četiri odsto zbog čega će javni dug narasti na nivo od preko 60 odsto BDP“, rekao je Radonjić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.