U trendu

Radosavljević: Malim preduzećima će biti teško da dobiju kredit i premoste nelikvidnost

Profesor beogradskog Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Goran Radosavljević rekao je danas da je stanje u privredi Srbije kompleksno i da će mala i mikro preduzeća teško dobiti kredit za premošćavanje nelikvodnosti zbog zastoja u poslovanju, izazvanog epidemijom virusa kovid-19 i vanrednog stanja.

„Krediti za likvidnost su dobro rešenje i pomoći će velikim i srednjim firmama koje zbog epidemije imaju zastoj u proizvodnji i izvozu, ali mala i mikro preduzeća će teško dobiti zajam banaka“, rekao je Radosavljević.

Država je obećala 2,2 milijarde evra (264 milijarde dinara) za podršku privredi kroz kredite Fonda za razvoj u iznosu od oko 200 miliona evra i preko garancija bankama, ali detalji tog programa još nisu obelodanjeni.

Radosavljević je ocenio da je još enigma kako će država kreditno pomoći malim i mikro preduzećima, medu kojima su ugostiteljske, pekarske, frizerske, turističke i slične firme a kojima  urgentno treba kredit za likvidnost, kada im je poslovanje na nuli i nemaju ništa za zalog.

„Istorija je pokazala da su krediti iz Fonda za razvoj uglavnom odlazili u pogrešne ruke i da mnogi nisu vraćeni“, rekao je Radosavljević.

Dodao je da malim preduzima hitno treba zajam jer ako prodje previše vremena ugasiće se i pomoć im neće trebati.

Rešenje je možda, kako je rekao, da se malim firmama što pre daju krediti na dugi rok ili čak grantovi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.