U trendu

Radosavljevic: Nafte na tržištu ima dovoljno

BEOGRAD – Stupanje na snagu zabrane uvoza ruske nafte pomorskim putem 5. decembra ne bi trebalo da izazove probleme u snabdevanju ovim energentom, jer nafte na tržištu ima dovoljno, smatra profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Goran Radosavljević.

Ističe i da bi tokom zime trebalo očekivati sadašnje cene sirove nafte između 90 i 100 dolara po barelu.

Kada je o gasu reč, kako je naveo, zimus će ga biti dovoljno,a ta činjenica će pozitivno odraziti i na njegovu cenu.

Radosavljević za Tanjug navodi da se za zabranu uvoza ruske nafte znalo još od letos i da je za očekivati da se Naftna industrija Srbije kao i ostale kompanije u regionu pripremila za situaciju koja nam sledi za mesec dana.

“ NIS je od 2014. godine iz raznih razloga počeo da smanjuje količine ruske nafte koju kupuje. U jednom trenutku je koristio 15 do 16 odsto ruske nafte, a 2020. je zbog njene niže cene uzimao više ruske nafte ali mislim da u ovom trenutku ima dovoljno nafte na tržištu i da zbog zabrane neće biti problema“, rekao je on.

U prilog tvrdnji da nafte ima, naveo je i da je OPEK ovih dana najavio smanjenje proizvodnje jer se očekuje recesija u svetu pa neće biti potrebno toliko nafte.

„Videli smo da se SAD zbog toga bune jer su očekivali da će cena dodatno pasti ali se ona drži“, kaže Radosavljević.

Kaže da ne očekuje da će doći do značajnih pomeranja i da osim ako ne dođe do nekih velikih poremećaja na tržištu može se očekivati da sadašnje cene budu i tokom zime.

Kada je reč o gasu, čije su cene na evropskim berzama trenutno pale, Radosavljević kaže da je cena gasa u jednom trenutku zbog neizvesnoti i očekivanig rasta tražnje i sankcija Rusiji doživela svoj istorijski maksimum ali da sada imamo nešto izvesniju zimsku sezonu u Evropi.

Skladišta su, navodi napunjena gotovo do istorijskog maksimuma, potrošnja je smanjena ili se najavljuje njeno smanjenje u narednom periodu u Evropi, pa se već sada nazire da će Evropa ove zime imati gasa.

To se, naglašava sagovornik Tanjuga, može očekivati čak i ako dođe do prekida snabdevanja iz Rusije.

Prema njegovim rečima, cena je na napunjenost skladišta reagovala padom i trenutno je na evropskim berzama niska.

“ Videćemo šta će biti zimus. Cena zimi uvek poraste tako da očekujem neke korekcije ali prema onome što se sada vidi na evropskom tržištu, nema preterane bojazni da neće biti gasa, što je i najbitnije za određivanje cena“, zaključio je Radosavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.