U trendu

Radosavljević: S ovim cenama i platama gotovo je nemoguće preživeti

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Radosavljević rekao je danas da je Srbija jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi i da gradjani, „zbog laži koje im se serviraju preko provladinih medija“, nisu svesni da žive skoro najnižim standardom u Evropi.

Radosavljević je u intervjuu za portal Nezavisnost.org rekao da 4,5 miliona gradjana Srbije na mesečnom nivou ne može da zaradi ni 40.000 dinara i da je s tako malim platama i sve većom inflacijom gotovo nemoguće preživeti.

„Srbija je u prethodnih desetak godina prema izveštajima EUROSTAT-a medju najsiromašnijim zemljama Evrope… Ono što se u prethodnih deset godina promenilo je da su zemlje koje su bile ispod nivoa razvoja Srbije, pre svega mislim na Rumuniju i Bugarsku, sada daleko ispred nje. Poredjenja radi, prema pokazatelju koji meri individualnu potrošnju po glavi stanovnika, Bugarska je 2011. godine bila na nivou od 44 odsto EU proseka, Rumunija na 47, a Srbija na 44 odsto. Danas je Bugarska na 58 odsto, Rumunija na 79, a Srbija na 49 odsto EU proseka. Dakle, za 10 godina Rumunija i Bugarska su značajno povećale životni standard gradjana, nasuprot Srbiji u kojoj je taj standard više nego dvostruko manji od proseka Evropske unije“, objasnio je Radosavljević.

On je ukazao da su cene hrane u prethodnih godinu dana u Srbiji povećane za oko 14 odsto, što je medju najvećim prosečnim poskupljenjima u Evropi.

„Istovremeno, cena mesa je u proseku porasla preko 20 odsto. Ako na to dodamo i cene naftnih derivata koje su jedne od najvećih u regionu, dolazimo do zaključka da je za nekoliko miliona gradjana koji najveći deo svoje zarade troši na osnovne životne namirnice i energiju, inflacija nekoliko puta veća od zvanične“, rekao je profesor.

Na pitanje kako će preživeti penzioneri i zaposleni od kojih većina prima penziju (150 evra) i platu (380 evra) znatno ispod proseka, rekao je da je to pitanje pre za vlast nego za ekonomiste.

„Gradjani će ako se ovako nastavi morati da počnu da se bave alhemijom, jer preživeti u ovakvim uslovima ravno je nadrealnom. S inflacijom koja se polako ali sigurno bliži dvocifrenoj, situacija postaje još kompleksnija“, naglasio je.

Pored toga, dodao je Radosavljević, u Srbiji je u prethodnih 20 godina došlo do velikog raslojavanja stanovništva.

„To raslojavanje vidljivo je na svakom koraku, pogotovu ako iz neke manje sredine dodjete u Beograd. Imate s jedne strane svega oko 30.000 gradjana koji zvanično zaradjuju preko 250.000 dinara, a s druge strane, preko 4,5 miliona grdjana koji ne mogu da dobace do 40.000 dinara mesečno“, objasnio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar