U trendu

Radosavljević za Betu: Vučić je dao Makronu ponudu koja se ne odbija

Ekonomista Goran Radosavljević izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao predsedniku Francuske Emanuelu Makronu ponudu koja se ne odbija, a koja se tiče izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji.

Radosavljević je agenciji Beta kazao da je Vučić ponudio Makronu gradnju nuklearnih postrojenja, iako o tome ne postoji odluka Vlade Srbije.

Dodao je da se postavlja pitanje da li je ta ponuda dobra za Srbiju.

„U Srbiji je na snazi moratorijum o izgradnji nuklearnih elektrana. U srpskoj vladi trenutno ne postoji nijedan stručnjak koji se razume u nuklearnu energiju, a ni u javnosti se nije vodila stručna diskusija o izgradnji nuklearnih elektrana. Po našoj energetskoj strategiji planirano je da Srbija u narednih 30 godina dobija struju iz uglja. Umesto da pravimo struju iz hidroenergije, gde imamo ogromne potencijale, naša vlast svaštari sa planovima o izgradnji nuklearki. Čini mi se da je ta priča izvučena iz rukava, ‘pošli smo u Francusku, pa hajde da im ponudimo nuklearku'“, kazao je Radosavljević.

Ocenio je da bi za Srbiju bilo dobro da narednih godina uđe u projekat izgradnje nuklearne elektrane, ali da bi oko takvog projekta morala da postoji saglasnost i jasna strategija.

„Trebalo bi da se preciziraju rokovi, s kim bismo gradili nuklearku i s kojim novcem. Ako smo ozbiljni u nameri da gradimo nuklearku morali bi prethodno da na unutrašnjem planu sprovedemo diskusiju i da napravimo plan, a ne da kao i u deceniji za nama sve radimo stihijski. Dugoročno planiranje energetske bezbednosti je prioritet svake ozbiljne zemlje“, rekao je Radosavljević.

Naveo je da Srbija nema novca za gradnju nuklearke i da bi morala da se zaduži.

„Izgradnja nuklearke u Mađarskoj od dva puta po 1.200 gigavata koštaće 12,5 milijardi evra. Srbija nema toliki novac i podrazumeva se da bi morala da se zaduži, ali s obzirom na sadašnji bruto društveni proizvod nisam siguran da je u stanju“, istakao je Radosavljević.

Tokom posete srpske delegacije Francuskoj potpisan je Memorandum s Elektroprivredom te zemlje koji predviđa strateško partnerstvo u razvoju nuklearnog civilnog programa u Srbiji, kao i mogućnost gradnje hidrocentrale u Srbiji.

Ukoliko bi Srbija odlučila da gradi nuklearni reaktor, prema proceni stručnjaka to bi koštalo između 10 i 15 milijardi evra za kapacitet od 1.500 ili 1.600 megavata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.