U trendu

Radovi Ziđina na Starici bezbedni i u okviru zakona

MAJDANPEK – Kompanija Srbija Ziđin koper organizovala je danas u Majdanpeku javno obraćanje povodom eksploatacije na površinskom kopu „Severni revir“ na planini Starica, na kome je istaknuto da se sve radi u zakonskim okvirima, odnosno da su svi radovi prijavljeni i odobreni, kao i da nije pređena granica dozvoljenih seizmičkih potresa.

Na skupu „Otvoreno o radovima na planini Starica“ učestvuju profesori sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i Tehničkog fakulteta u Boru, kao i predstavnici medija.

Profesor Lazar Kričak iz Centra za rudarstvo Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu je istakao da za grad Majdanpek nema nikakve opasnosti od radova na planinini Starica, a profesor Radoje Pantović iz Odeljenja za površinsku eksploataciju ležišta Tehničkog fakulteta u Boru je rekao da je Ziđin uveo šest mernih stanica u okviru sistema za praćenje negativnih pojava kod miniranja, kao i da se je sve u okviru svetskih standarda.

„Tako da seizimičkih potresa praktično nije ni bilo, pošto nije pređena dozvoljena granica, a koja iznosi pet milimetara u sekundi, po svetskim standardima“, naveo je Panović.

Na skupu je istaknuto da su svi radovi prijavljeni i odobreni od nadležnog Ministarstva rudarstva i energetike.

Predstavnici Ziđina i struke će zajedno sa predstavnicima medijima obići „Severni revir“ Rudnika bakra Majdanpek.

Ministarstvo energetike je ranije saopštilo da su miniranja na teritoriji opštine Majdanpek izvršena kako bi se sanirala stenska masa iznad „Pemske Male“, s obzirom na to da postoji pretnja odrona zbog pojave pukotina.

Eko straža je ranije objavila na Fejsbuku da Ziđin, vlasnik borskog i majdanpečkog rudnika, „minira planinu Staricu ispod koje se odmah nalaze stambene zgrade“ i da „ljudi iz zgrada nisu evakuisani“.

Rudarska inspekcija je konstatovala, navelo je ministarstvo, da je neophodna hitna sanacija raspucale stene sa ciljem sprečavanja klizanja i obrušavanja stene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.