U trendu

Rajaner uložio žalbu EU zbog pozajmice Er Berlinu

Irska niskobudžetna aviokompanija Rajaner (Ryanair) uložila je žalbu telu Evropske unije za zaštitu konkurencije pošto je njoj konkurentna aviokompanija Er Berlin zatražila zaštitu od bankrota i potom dobila 150 miliona evra pozajmice od nemačke vlade.

Pozajmica će omogućiti kompaniji Er Berlin da nastavi sa letovima u naredna tri meseca, dok pregovara o mogućem sporazumu s Lufthanzom i jednom neimenovanom kompanijom, za koju nemački mediji navode da je britanska aviokompanija Izidžet (easyJet).

Rajaner je kasno sinoć saopštio da iza namere za održanjem aviokompanije Er Berlin stoji „očigledna zavera“ izmedju nemačke vlade i aviokompanija Lufthanza i Er Berlin.

Nemačka je danas odbacila tvrdnje Rajanera o „zaveri“. Ministarstvo ekonomije Nemačke saopštilo je da je ta tvrdnja „apsurdna“ i da nemačka vlada očekuje da joj drugi najveći avioprevoznik u zemlji vrati pozajmicu.

Er Berlin je juče podneo zahtev za zaštitu od bankrota pošto je njegov većinski vlasnik, kompanija Etihad, saopštila da će obustaviti finansiranje posle višegodišnjih neuspešnih pokušaja da preokrene poslovanje kompanije.

Gubitak Er Berlina, koji dnevno preveze oko 80.000 ljudi, uglavnom na kratkim relacijama, iznosio je prošle godine oko 782 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar