U trendu

Rajaner zabeležio godišnji gubitak od 815 mln evra

LONDON – Irska niskotarifna avio-kompanija Rajaner izvestila je danas da je zabeležila neto gubitak od 815 miliona evra (989 miliona dolara) u svojoj fiskalnoj 2020. godni, jer su mere ograničenja mobilnost zbog kovida-19 srezale nivo njenog prometa za 81 posto.

Analitičari su anketi finansijske kompanije Refinitiv predviđali neto gubitak od 933 miliona evra.

Iz Rajenera su istovremeno naveli da beleže „snažan oporavak“ rezervacija u poslednjih nekoliko nedelja, ali da su uslovi poslovanja i dalje izazovni.

Glavni izvršni direktor Rajanera, Majkl O’Liri, rekao je danas za CNBC da je protekla poslovna godina bila „veoma teška“, al da u tekuću ulazi „sa ogromnim optimizmom“.

„U prvoj nedelji aprila smo imali nešto manje od pola miliona rezervacija, a šest sedmica kasnije, prošle nedelje, dobili smo 1,5 miliona rezervacija. Dakle, beležimo vrlo snažan skok rezervacija “, naveo je O’Liri.

Uprkos tome, Rajaner očekuje da će se u narednih 12 meseci, do marta 2022, samo približiti pozitivnoj nuli u poslovanju.

Kompanija procenjuje da će u navedenom periodu prevesti između 80 i 120 miliona putnika, što je na donjem kraju raspona koji je predviđala.

U poslovnoj godini završenoj u martu 2021, Rajaner je prevezao 27,5 miliona putnika. Iako se vakcinacij ubrzavaju i evropske vlade ponovo počinju da dočekuju turiste, Rajaner ne očekuje poskupljenje avio-karata u kratkom roku.

Međutim, O’Liri je upozorio da bi moglo da dođe do izvesnog pritiska na cena krajem 2021. i u leto 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.