U trendu

Rajić: Najugroženija mala i srednja preduzeća

Koordinator za poslovnu podršku u Srbiji Dragoljub Rajić rekao je da u ovom trenutku oko 85 odsto privrede ne radi zbog epidemije izazvane virusom korona, a da su najugroženija mala i srednja preduzeća.

„Odlaganje kredita privredi za tri meseca će pomoći firmama da smanje finansijske probleme, ali ih ne rešava jer je pre nekoliko dana registrovan pad narudžbina od oko 20 odsto, a već sada pad je uvećan na 50 odsto, što znači drastičan pad prihod“, rekao je danas Rajić agenciji Beta.

Istakao je da je problem što Vlada Srbije još ne izlazi u javnost sa konkretnim merama pomoći privredi dok su evropske zemlje već izdvojile na stotine milijardi, Amerika čak 2.000 milijardi dolara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se priprema paket pomoći i da će „ogromno parče“ biti namenjeno najugroženija kompanijama, pre svega u turizmu i uslugama, kao i da se razmatraju dva pristupa pomoći preko „plata i poreza“.

Rajić je rekao da su mala i srednja preduzeća isplatila plate za mesec za koji su dugovala i da su ostala bez obrtnih sredstava jer su porezi i doprinosi medju najvišim u Evropi, parafiskalni nameti ogromni, a naplata robe moguća je tek posle 130 do 140 dana.

„U nekim zemljama je kao prva mera pomoći odloženo plaćanje poreza na dodatu vrednost, a Hrvatska garantuje isplatu 75 odsto minimalne zarade“, rekao je Rajić.

Podrška države je, prema njegovim rečima, neophodna jer je pao promet čak i u trgovinama pošto se kupuju samo osnovne prehrambene namirnice i lekovi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.