U trendu

Rakin: Socijalna preduzeca da sama stvaraju cetvrtinu prihod

BEOGRAD – Još se ne zna kada će biti usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu, čije donošenje se najavljuje godinama, a usvajanje je bilo planirano još za 2015. godinu, rečeno je danas na onlajn skupu koji je organizovala Privredna komora Srbije (PKS).

Na skupu na kome je predstavljena metodologija za mapiranje socijalnih preduzeća i merenja njihovog impakta koju PKS radi u saradnji sa Dinom Rakin, ekspertom za socijalno preduzetništvo, Sanja Gavranović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja je navela da je plan bio da se zakon usvoji ove godine.

Međutim, u međuvremenu su stigle načelne primedbe iz Ministarstva privrede, pa će se tek definisati dalja procedura oko usvajanja ovog zakona.

Ekspert za socijalno preduzetništvo Dina Rakin je istakla da je metodologija rađena na osnovu evropskih iskustava i standarda i da se u definiciji pošlo od toga da socijalno preduzeće stvara novu vrednost i osigurava finansijsku održivost tako što najmanje 25 odsto godišnjeg prihoda ostvaruje obavljanjem svoje preduzetničke aktivnosti.

„Ovaj procenat nije proizvoljan. Praksa je pokazala da je 25 odsto optimalan procenat, dok ostatak prihoda socijalnih preduzeća može da bude od donacija, od volonterskog rada i slično“, istakla je ona.

Navela je i da su socijalna preduzeća privatne inicijative, zasnovane na dobrotvornom članstvu, pri čemu je veoma važno da se obezbedi autonomija njihovog delovanja.

„To pitanje je različito rešeno u pojedinim državama i u nekima su javne institucije partneri socijalnih preduzeća. U takvim slučajevima je veoma bitno da se ograniči pitanje donošenja odluka i da javne institucije imaju manjinsku ulogu u odlučivanju“, istakla je Dina Rakin.

Prema njenim rečima, drugi važan element, kada je reč o partnerstvu sa javnim institucijama jeste koji je prihvatljivi procenat vlasništva javne institucije.

Istakla je da bi taj procenat trebalo da bude ispod 30 kako bi se garantovala autonomija socijalnog preduzeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.