U trendu

Rama: Trgovinska razmena između zemalja O. Balkana porasla 24,8 odsto.

VERONA – Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je trgovinska razmena između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u 2022. porasla za 24,8 odsto, da je to ogroman porast i rezultat rada na projektu Otvorenog Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije Dimitrov Kovačevskim, Rama je rekao da je projekat Otvoreni Balkan izuzetno važan za te tri zemlje i da ga smatraju komplementarnim sa Berlinskim procesom.

„Nas trojica smo ovde, jer smo deo jedne od najvećih manifestacija u Evropi, proizvodnje vina u Veroni i to je prvi put da naši proizvođači mogu da pokažu u ovoj Ligi šampina šta sve mogu i ono što su oni proizveli. Početak je bio na Beogradskom sajmu, i to ćemo ponavljati narednih meseci“, rekao je Rama.

Ocenio je da je to šansa kada govorimo o našoj poljoprivredi, proizvodnji vina i velika šansa za proizvođače vina da kontaktiraju druge proizvođače u Evopi.

Rama je najavio da će sledeći sastanak biti na kraju maja u Albaniji, a da će, u međuvremenu biti i sajam vina u Albaniji.

Rekao je će početi da organizuju ono što su davno najavili, a to je prvi dečji kamp sa decom koja idu u osnovne i srednje škole, sa najboljim sportskim timovima.

„Već znamo da će Srbija pobediti, ali deca će učiti jedna od drugih. Naša deca u Albaniji će učiti od najboljih u takvoj vrsti sporta. Nikako mi nije jasno kako je Srbija tako dobra kako ubacito loptu u mrežu ili preko nje. Ubuduće ćemo možda imati koristi od toga, i ko zna, ne treba govoriti da ćemo pobediti Srbiju u budućnosti, jer to može da izazove probleme u sadašnjosti“, rekao je albanski premijer.

Naglasio je da važno da tri zemlje rade na strateškom pogledu o osnaživanju veza sa EU, osnaživanju kooperacije i istovremeno da se osiguramo da postoji dijalog, šta ko radi i da dolazimo do procesa integracija, raznih paragrafa i poglavlja,

„Veoma želimo da to završimo i nećemo tražiti poklone niti ubrzanje veštačkim putem, jer je to važno za nas. Postoje neke određene stvari koje se moraju promeniti. Ne mogu da krijem o novoj strategiji u Evropi koja je počela u Nemačkoj i drugim zemljama da budemo dobri i koja traži novu radnu snagu, što je legitimno, ali mi nismo negde, već u sred Evrope i o tome ćemo temeljno razgovarati u maju“, rekao je Rama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.