Rast britanske privrede u oktobru najsporiji od 2009.

LONDON – Britanska privreda je u oktobru 2019. godine zabeležila nulti rast na mesečnom nivou nakon pada u prethodna dva meseca, objavila je danas Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

To su najslabija tri meseca ekonomske ekspanzije Ujedinjenog Kraljevstva još od početka 2009. godine, izveštava britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC), dodajući da ovi podaci dolaze uoči opštih izbora u četvrtak, 12. decembra, i da sve stranke u predizbornoj kampanji obećavaju da će podstaći rast.

Mada je sektor usluga porastao za 0,2 odsto u periodu avgust-oktobar, to je neutralisano padom proizvodnje od 0,7 procenata i padom građevinarstva od 0,3 posto.

Državna statistika je navela da je „u oktobru znatno pala stanogradnja kao i izgradnja infrastrukture“.

Na godišnjem nivou, britanski bruto domaći proizvod je u oktobru porastao 0,7 odsto, što je takođe najslabije od marta 2012.

Poslovna zajednica u Britaniji je, prema pisanju Rojtersa, podeljena uoči izbora, strahujući da bi pobeda Torijevaca možda donela haotican Bregzit i time otežano poslovanje s Evropskom unijom. S druge strane, Laburisti im najavljuju povećanje poreza i nacionalizaciju ključnih privrednih sektora.

Na tržištu valuta, funta je „ignorisala“ današnje loše ekonomske pokazatelje i nastavila uspon nakon porasta u ponedeljak. Na prepodnevnom trgovanju u Londonu, funta je ojačala prema dolaru za 0,2 posto na 1,3157 dolara, a u odnosu na evro je porasla za 0,1 procenat, na 84,18 penija.

Kancelarija za nacionalnu statistiku je u odvojenom saopštenju objavila da je britanski deficit u robnoj trgovini s savetom porastao više nego što se očekivalo, na gotovo 14,5 milijardi funti u oktobru, sa 11,5 milijardi funti u septembru, dodaje BBC.

(Tanjug)

Napišite komentar