U trendu

Rast industrijske proizvodnje 6,9% tokom osam meseci 2021.

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je avgustu za 0,1 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, dok je u odnosu na prosek u prošloj godini pala za 0,4 odsto, prema današnjim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Od početka januara do kraja avgusta, srpska industrija je zabeležila rast od 6,9 odsto u poređenju sa istim periodom godinu ranije.

U avgustu je, na godišnjem nivou, rast zabeležen u rudarstvu za 2,3 posto, u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 6,2 odsto i prerađivačkoj industriji za 1,3 procenta.

Posmatrano po namenskim grupama, proizvodnja kapitalnih proizvoda je prošlog meseca porasla za 3,8 posto međugodišnje, proizvodnja energije je povećana za 1,8 procenata, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 odsto.

S druge strane, u avgustu je opala proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 1,4 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 18,3 procenta u poređenju sa istim lanjskim mesecom.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u avgustu je zabeležila rast od 0,3 posto u odnosu na prethodni mesec, dok je u prerađivačkoj industriji ostvaren rast od 0,9 procenata.

U odnosu na prosek u 2020. godini, avgustovska industrijska proizvodnja je, prema desezoniranim podacima, porasla za 4,0 posto, pri čemu je prerađivačka industrija skočila za 6,6 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.