U trendu

Rast industrijske proizvodnje u avgustu 0,5 odsto međugodiš

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u avgustu 2019. godine za 0,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje imali su proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, eksploatacija uglja, proizvodnja električne energije i ostale prerađivačke delatnosti.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za avgust 2019. godine pokazuje da je ukupna industrija ostvarila rast od 0,1 odsto, a prerađivačka pad od 0,2 odsto u odnosu na prosek 2018. godine.

U avgustu je, na godišnjem nivou, sektor rudarstva zabeležio rast od 17,5 procenata, sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija rast od 4,5 odsto, dok je sektor prerađivačke industrije uknjižio pad od 1,8 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, u avgustu je proizvodnja energije porasla za 6,6 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 odsto, u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

S druge strane, pad je zabeležen kod proizvodnje intermedijarnih proizvoda, osim energije za 1,8 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 odsto i kapitalnih proizvoda za 8,2 odsto.

U periodu januar-avgust 2019. godine, industrijska proizvodnja beleži pad od 1,0 odsto međugodišnje.

Obim industrijske proizvodnje je u avgustu na godišnjem nivou zabeležio rast kod 13 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 43 odsto, a pad kod 16 oblasti, sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 57 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.