U trendu

Rast industrijske proizvodnje u Srbiji 3,7 posto u junu

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u junu za 3,7 posto na godišnjem nivou, a u odnosu na prosek u 2021. godini beleži rast od 4,5 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prema statističkim pokazateljima, industrijska proizvodnja je u prvih šest meseci porasla za 3,3 odsto u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

Rast proizvodnje je u junu, u odnosu na isti lanjski mesec, zabeležen u sektorima rudarstvo za 21,6 procenata, i prerađivačka industrija za 3,2 posto, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija registrovan pad od 4,1 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, rast na godišnjem nivou je prošlog meseca zabeležen u proizvodnji: kapitalih proizvoda za 9,1 procenat, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,3 posto, energije za 3,9 procenata i intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 1,4 posto, dok je prozvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 4,9 odsto.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja je u junu u odnosu na maj opala za 0,1 posto, pri čemu je prerađivačka industrija ostvarila pad od 2,4 procenta

U odnosu na prosek u 2021. godini, ukupna junska industrijska proizvodnja je, prema desezoniranim podacima, porasla za 2,5 odsto, a prerađivačka za 3,6 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.