U trendu

Rast inflacija u S. Makedoniji 10,9 posto u minulih sedam mes

SKOPLJE – Rast inflacije u Severnoj Makedoniji iznosio je 10,9 odsto u periodu januar-jul 2022, prema poslednjim podacima makedonske Narodne banke, koja tri četvrtine tog rasta objašnjava poskupljenjem hrane i energenata.

Državni zavod za statistiku je, pak, izračunao da su potrošačke cene u julu porasle za 14 posto na godišnjem nivou, a troškovi života za 16 odsto, prenosi makedonski portal plusinfo.mk.

Građani i sindikati žale se da prosečna plata više ne pokriva osnovne mesečne troškove, a privrednici već osećaju posledice talasa visoke inflacije u Evropi, gde najviše izvoze.

Centralna banka je ocenila danas da nema potrebe za četvrtim povećanjem ključne kamatne stope, koju je zadržala na nivou od 2,5 odsto.

U poslednjem kvartalnom izveštaju, objavljenom u maju, Narodna banka Makedonije je za ovu godinu predvidela inflaciju od 8,8 posto, uz privredni rast od 2,9 procenata. Očekuje da će se inflacija stabilizovati na 3,0 odsto u 2023, i da će privredni rast iznositi 3,6 posto dogodine.

Privrednici kažu da svakodnevne promene cena parališu njihovo poslovanje.

„Sve veće stope rasta cena izuzetno negativno utiču na rad privrednih subjekata, jer stvaraju nepredvidivost i nemogućnost planiranja poslovnih aktivnosti. Sada smo u situaciji da svakodnevno imamo promene cena, što potpuno parališe rad, jer ako smo danas napravili kalkulaciju za ponudu nekom našem poslovnom partneru, to sutra više nije relevantno jer imamo promenu cene inputa, što je direktan finansijski uticaj“, ističu u Uniji privrednih komora.

Građani i sindikati predočavaju da su visoke cene već devalvirale plate.

„Iznos od 18.000 denara (288 evra), kolika je sada minimalna zarada, ima realnu vrednost od 15.120 denara (242 evra), a iznos prosečne neto zarade od 31.525 denara (505 evra) ima realnu vrednost od 26.481 denara (424 evra), što značajno osiromašuje makedonskog radnika i građanina“, konstatuje makedonski Savez sindikata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.