U trendu

Rast japanskog BDP-a 1,9% u drugom kvartalu

TOKIO – Japanska privreda je zabeležila brži rast u drugom kvartalu 2021. nego što je prvobitno procenjeno, podržana solidnom kapitalnom potrošnjom, mada ponovno izbijanje kovida-19 podriva potrošnju u uslužnom sektoru i pomračuje dalje ekonomske izglede.

Današnji naviše revidirani podaci japanske vlade o bruto domaćem proizvodu (BDP) pokazuju da je ekonomija u tromesečju april-jun porasla za 1,9 posto na godišnjem nivou, što je iznad prvobitne procene od 1,3 posto i iznad medijan prognoze ekonomista koji su predviđali rast od 1,6 procenata, prenosi Rojters.

Novi podaci dolaze nakon što je premijer Jošihide Suga najavio prošlog petka povlačenje sa funkcije, otvarajući put drugim kandidatima u trci za šefa vladajuće stranke 29. septembra da izlože svoje planove za oživljavanje treće najveće svetske ekonomije.

Stopa rasta BDP-a je revidirana naviše zbog veće poslovne potrošnje nego što je ranije procenjeno, jer je brz oporavak globalne ekonomije podstakao kapitalne rashode i fabričku proizvodnju, što je više nego kompenzovalo slabu aktivnost sektora usluga.

Ipak, ekonomski oporavak Japana je i dalje krhak zbog sporog procesa vakcinacija protiv kovida i jer korona mere ograničenja sputavaju aktivnosti privatnog sektora.

U odnosu na prvi kvartal 2021, japanski BDP je porastao za 0,5 odsto, što je takođe bolje od početne procene rasta od 0,3 posto i medijan prognoze analitičara od 0,4 procenta.

Kapitalna potrošnja je povećana za 2,3 odsto u drugom kvartalu u odnosu na prva tri meseca, dok je privatna potrošnja, koja čini više od polovine japanskog BDP-a, porasla za 0,9 procenata.

Domaća tražnja je doprinela sa 0,8 procentnih poena revidiranim podacima rasta, dok je neto izvoz imao negativan doprinos od 0,3 procentna poena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.