U trendu

Rast od 6% BDP nije nemoguć, važne velike javne investicije

BEOGRAD – Velike javne investicije i deficit od tri odsto, koji je na nivou kriterijuma Mastrihta, dobre su strane predloga budžeta, a ambiciozna stopa rasta od šest odsto mogla bi da bude njegova slabost pošto niko ne zna kada će biti kraj korone, rekao je danas profesor ekonomije Ljubodrag Savić.

On je rekao Tanjug da su javne investicije neophodne za visoke stope rasta, kao i da se od njih ne sme odustati, niti od rasta penzija.

„To su dve kategorije koje treba da budu zakovane, jer su investicije razvojna, a penzije socijalna mera“, kaže Savić.

Dodaje da je Srbija definitivno i konačno uhvatila talas značajnog investiranja u javne projekte koji ne donose efekte godinu za godinu, ali da sigurno donose značajne efekte u dužem vremenskom periodu.

„Za pohvalu u okviru budžeta je što je država Srbije veoma ambiciozna u planiranju velikih iznosa za javne investicije. Ako od nečega bude trebalo da se odustane, onda to mogu biti subvencije, ili neki manje važni i ne tako hitni projekti. Ali su svakako autoputevi, razvoj železničke infrastrukture poslednje od čega treba odustati“, smatra on.

Na ideje u javnosti da je trebalo predvideti zamrzavanje plata u javnom sektoru Savić odgovara pitanjem – a kome plate treba zamrznuti.

„Ne može me niko ubediti da treba zamrznuti plate ljudima koji su danas naši heroji, a to nisu samo lekari jer mi ne vidimo mnoge ljude u zdravstvu koji daju jednak ako ne i veći doprinos“, ističe sagovornik Tanjuga.

Dodaje da mu, ipak, padaju u oči „visoke plate u EPS-u, jer ta javna kompanija ima monopolsku poziciju“.

„Odgovorna država možda može da razmišlja da odustane od linearnog povećavanja plata u javnom sektoru. Ali, država mora zrelo da razmisli šta je u ovom trenutku ali i u narednom periodu najvažnije za Srbiju“, kaže Savić.

On podseća da je i ranije lekarima trebalo povećati plate, obezbediiti specijalizacije i rešiti stambeno pitanje pa ne bi išli u inostranstvo.

„Uvek kada razmišljamo o smanjenju troškova i racionalizaciji, moramo razmišljati i o tome šta je važnije za većinu ljudi. Nisu nama kafane i noćni klubovi najvažniji u državi iako je to sada izbilo u prvi plan pa da ako se ne pomogne i ne preživi – Srbija neće preživeti“, navodi Savić.

Govoreći o predviđenom rastu BDP-a u 2021. godini od šest odsto, profesor smatra da to, ipak, neće biti jednostavno ostvariti, pošto je to relativno visoka stopa rasta za naše prilike.

Savić uprkos tome ne isključuje mogućnost dostizanja rasta od šest odsto.

„Da bi se održao deficit od tri odsto treba očekivati rast srpske privrede od šest odsto. To ostvariti u doba korone i velike neizvesnosti nije tako jednostavan zadatak“, napomenuo je on.

Navodi da je, ipak, u redu da država sebi da zadatak da ostvari tako ambicioznu stopu rasta, ali da tu leži i određena slabost.

Savić kaže da se kroz predlog budžeta za 2021. godini vidi da srpska vlada iz godine i godine sve transparentnije i jasnije budžetira i pravi plan za narednu godinu.

Takođe, dodaje da u takvom pravljenju budžeta vidi sve veću odgovornost i znanje Vlade Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.